ספרים לחג

 

שמחה רבה, אביב הגיע פסח בא. ולכבוד החג, אציג כאן כמה ספרים שהצטברו על שלחני, שתוכלו בשעות המנוחה שאחרי ההכנות לקרוא בעצמכם, או כמתנה לבת לבן ולכל המתעניין.
 
אפתח בהמלצה על ספר מז'אנר "ספרי המתנה" שנועדו להיארז בעטיפה יפה עם סרט, ויש המכנים אותם "ספרי שלחן הקפה". הספר –  "בית קפה – מקום קטן כה, בית קפה קטן דבר אדיר – ספר הזכרונות של קפה רצקי". בקפה רצקי ישבו ביאליק, טשרניחובסקי,אלתרמן, לאה גולדברג ועוד. הספר מבוסס על מסמך שנמצא לאחרונה אצל בתם של בעלי בית הקפה, וצואפו לו מבוא והערות על ידי ההיסטוריון ד"ר מרדכי נאור וחוקרת תולדות ת"א שולה וידריך. (הוצאת מודן, 150 עמ',118 ₪) 
 

שנים מהסופרים הותיקים והמוערכים של ישראל, הוציאו לאחרונה ספרים חדשים. "אש ידידותית – דואט" של א.ב. יהושע. אמוץ יערי, הוא מהנדס שירש מאביו משרד לתכנון מעליות. בסיפור שמתחיל דווקא בנר שני של חנוכה, דניאלה אשתו יוצאת לחו"ל בפעם הראשונה לבדה. היא נוסעת לטנזניה אל גיסה ירמי, המתקשה להתמודד עם מותו של בנו מאש חבריו. הספר בנוי מפרקונים קצרים המשתלבים זה בזה ויוצרים דואט משפחתי. (הספריה החדשה, הוצאת הקיבוץ המאוחד/ספרי סימן קריאה, 376 עמ', 88  ₪).
 
"חרוזי החיים והמוות" של עמוס עוז מתרחש כולו בליל קיץ אחד בתל אביב של תחילת שנות השמונים. בספר הקצר הזה, המחבר, ששמו אינו נכתב בספר, יוצא אל ערב ספרותי במרכז הקהילתי על שם שוניה שור. לכאורה עוד ערב ספרותי, בו ישאלו הקוראים את אותן שאלות ידועות. "למה אתה כותב? איך זה להיות סופר מפורסם? ואיך זה שסופר,אמן, עובד כל החיים בראית חשבון?". בבית הקפה, בעת ההרצאה ובכל  מקום  הוא מתבונן באנשים ובורא להם במוחו ביוגרפיות, ויוצר סיפורים מקטעי מציאות. (הוצאת כתר, 102 עמ', 79 ₪). 
 
אם בשירה קלאסית חפצתם, אוכל להמליץ לכם על הוצאה חדשה של שירי ר' שלמה אבן גבירול. ההוצאה לאור של אוניברסיטת ת"א, יחד עם פרויקט ספרות מופת עברית של מרכז ההדרכה לספריות, שמו להם למטרה להאיר מחדש את השירה העברית בספרד של ימי הביניים, ו"לסייע בהפכית אבן גבירול משם רחוב לנוכחות חיה  בתרבות העברית החדשה." ערך והוסיף הקדמות והערות פרופסור ישראל לוין מאוניברסיטת ת"א.( 317 עמ', 79 ₪)
 

סוג אחר של קלאסיקה היוצאת לאור מחדש הוא הספר "פני מועדות לכוכבים" של אלפרד בסטר. הספר שיצא לאור ב 1956, תורגם לעברית בשנות השמונים ואזל זה מכבר מן השוק, יוצא עכשיו לאור בעריכה מחודשת. "פני מועדות לכוכבים" מספר על המאה העשרים וארבע.עולם בו לאנשים יכולת "גניטה" – מעבר ממקום למקום בכח המחשבה, אך גניטה  מכוכב לכוכב היא בלתי אפשרית. גולי פויל, גיבור הספר הוא אדם חסר כישורים שיוצא למסע נקמה נוסח הרוזן ממונטה כריסטו בכל אלה שבגדו בו ובתוך כך פותח לאנושות את הדרך אל הכוכבים. ספר ישן שלא נס ליחו ולא נמר טעמו.( ינשוף הוצאה לאור, 272 עמ',79 ₪).
לסיום אמליץ על ספר עיון. בחורף תשס"ד נערך כנס לכבוד צאתו לאור של הספר המונומנטאלי של פרופסור ברויאר "אוהלי תורה – הישיבה תבניתה ותולדותיה". הספר "ישיבות ובתי מדרשות" שערך עמנואל אטקס, הוא "אוסף מאמרים שהורתם ולידתם בכנס הזה". מאמרים אלה מאירים פינות בתחום ההסטוריה של הישיבות. כך למשל תוכלו לקרוא במאמרו המרתק של שלמה טיקוצ'ינסקי על ישיבות "חברון", ו"פוניבז'" שהועתקו מליטא לארץ ישראל, וגם על תורת החזון איש במאמרה של חנה קהת. ישיבות המוסר, חב"ד, ישיבות בעלי התוספות ועוד ועוד כולם בספר המחכים הזה. (מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל,מרכז דינור לחקר תולדות ישראל, 477 עמ',104 ₪)

 

 

התפרסם בטורי "קראתי ספר" בעתון היומי של "הצופה"