ברוכים הבאים לקניון הרוחניות והמיסטיקה
בכל יום אנו מגלים את עצמנו מחדש…
ספרי העידן החדש ומודעות עצמית – סה”כ מוצרים במחלקה 67
(מתוך האתר “קניון מיסטיקה רוחניות ואהבה” הנמצא בתוך אתר הקניות של וואללה)
וְתֹאכַל אֹתְךָ וְאֶת חֲמִשֶּׁיךָ
הלילה חוגגים את ליל הסדר. וקובי, הדתי היחיד שנשאר במשמרת, מחכה שהלילה יגמר. אליהו הנביא, הידוע גם כאליהו התשבי בליל הסדר הזה לא מסתפק בכוס יין חמישית. בדרכו לבקר מכר ותיק הוא נוחת על הדשא. ובחוסר נימוס בולט – משאיר עליו סימנים:
האדמה היתה מכוסה בחרובים מרוטשים שהעלו צחנה בלתי נסבלת.
מלבן האש המשיך להתנהל על הקרקע במהירות עד שנעצר מטרים ספורים מהגדר החיצונית. מרחוק ראה קובי מרכבת אש רתומה לארבעה סוסים. המרכבה בערה אך לא אוכלה. גצים ניתזו ממנה, קולות עצים מתפצחים במדורה עלו מחישורי גלגליה, אך אלה לא קרסו. השלדה היתה אפופה בעשן, בצעיפי חשמל ואור כחלחל משתלהב. הסוסים שנחתו מהשמים לא דמו לסוסי העולם הזה. ברקים אדומים הבזיקו בעיניהם, הם צנפו בקול והידסו במקומם, מועכים גחלים שנשרו מפרסותיהם. דמות אנושית כהה בעלת שיער ארוך יצאה מהמרכבה, טפחה על גב הסוס הראשון בחיבה והחלה פוסעת לעבר הגדר בעזרת מקל עץ ארוך..
“משיב לב אבות, ולב בנים על אבותם” מקבל פירוש חדש, מילולי וקטלני. מופע הפירוטכניקה של אליהו הוא רק תחילת הסיפור. נערות ונשים מתחילות להעלם והמשטרה חסרת אונים. וכשאין מוצא אחר פונים למפקחת מזי סימנטוב. לרשותה של מזי חבורה מיוחדת מזי סימנטוב ואל “היידעונית”, יחידת תורת הנסתר של משטרת ישראל, המורכבת ממקובל חרדי חובב גימטריות, מקוראת בקלפים מאוקראינה וממומחית לגבישים והילות. הבת של מזי לא מדברת, ואמא שלה, המכשפה, יודעת לקרוא את מחשבותיה.
ספרו החדש של אסף אשרי – “סימנטוב”, כולל בתוכו דמויות ויסודות מן המסורת היהודית. הספר, שעלילתו מתרחשת בין ליל הסדר לשבועות, מחולק לפרקים הנקראים על שם עשר הספירות. וגם הדמויות יראו מוכרות. אליהו הנביא, בצביון מפתיע מעט, לא לבד. יחד איתו מסדר בנות לילית, הלא הן בנותיה של לילית מן האגדות, והנפילים אז בארץ, אילו מספר בראשית. המלחמה מתחילה. ויום ה’ הגדול והנורא, בו תוכה כל הארץ חרם, מתקרב.
“סימנטוב” בונה עולם פנטסטי ומרתק, בתוך ישראל של היום הוא טווה מעשיה בלשית המותחת את הגבולות. בני הנפילים מספר בראשית, דמויות מסתוריות הופכות לחבורה נכלולית. בנותיה של לילית גם הן לא טומנות ידיהן בצלחת, ועוסקות בפעילויות שהשתיקה יפה להן. אשרי משלב בחן ציטוטי פסוקים עם קטעים משירים ישראליים. גם הומור יש בספר, בתיאורים של שיחות כמו שיחת החוקרים על ההבדל בין מדע הציפורים, בעיות בכליות ויישור שיניים. “סימנטוב” הוא ספר פנטסיה וגם מתח בסגנון בלשי. יש בו מזה ומזה שוטרים עייפים המחפשים את העבריין, יחד עם מלחמת בני אור בבני חושך וכל זה בשילוב מוצלח במיוחד. אני כבר מחכה לספר השני בסדרה.
Imagine all the people
חייה של נאווה גוטמן (בא-גד) לא היו קלים בזמן האחרון. היא התגרשה לאחר שנות נישואים רבות, וקשיים תקציביים גרמו לפיטוריה מעבודה. בעקבות אלה היא עברה מהפך – אחרי שראתה את הסרט “הבליפ” וקראה את הספר “הסוד” היא הגיעה למסקנה כי באפשרותנו לשלוט על המציאות באמצעות המחשבה, על פי העקרון הנקרא “דמיון מודרך”. את ידיעותיה היא השלימה באמצעות קריאת הספרים “חוק המשיכה” של מייקל ג’ לוסיה, “אבא עשיר אבא עני” של רוברט קיוסאקי ושרון לכטר, ו”כוחו של התת מודע” של ד”ר ג’וזף מרפי. מתוך אלה היא הגיעה להארה כי הכל נמצא באורייתא. הרמב”ם, הרב קוק ואחרים ידעו את הסוד, ומאז ומתמיד היהדות והדמיון המודרך זורמים יחד אל מקום אחד. בספרון שפירסמה “שלהבת – אין דבר העומד בפני הרצון” היא מנסה לחלוק את האור עם קוראיה. גוטמן עושה זאת אמצעות סקירה של הרעיונות המרכזיים ותמיכה בהם על ידי ציטוטים מהמקורות היהודיים, ון הרב קוק בעיקר. אין זה ספר מחקרי שיטתי, אלא רצון ללמד ולהשפיע על קוראים, שיראו גם הם את האור לו זכתה לאחרונה היא. נאווה גוטמן יודעת שיהיו כאלה שימתחו ביקורת על הגישה, על ההתלהבות, והיא יודעת מה שתשיב.
הרבה אויבים יש לרצון הזה לחולל ניסים, ויש להם שמות שונים: ציניות, זלזול, חשד, פחד, כעס, קַטְנוּת המחשבה. אלה מושכים אתכם למטה, אל החומר, אל האנטי-אנרגיה ויוצרים אנרגיות שליליות שחוזרות ופוגעות בכם כבומרנג.
הרב קוק מכנה את הכוחות שליליים הללו ואת האנשים שהכוחות הללו מפעילים אותם, בכינוי “הגמדים בעלי העיניים הטרוטות”…………
הבחירה היא בידכם: האם אתם בוחרים להיות הגמדים בעלי העיניים הטְרוּטוֹת ולזחול כל חייכם סביב לשְֹדֵרַת האבנים התחתונה של מגדל עוֹפֶל ולראות את הכוכב הנהדר רק אצל האחרים? או שמא תבחרו באופציה השנייה?
…….
המחשבות, הדמיונות והרצונות המצויים בתת המודע שלכם יוצרים את העתיד שלכם. העתיד קיים כבר בפוטנציאל שלכם והוא מחכה למימוש. לכן ניתן גם לשנותו. אם תשנו את צורת החשיבה, ישתנה גם עתידכם בהתאם. העתיד שלכם מצוי בשליטתכם. (מתוך הפרק הראשון)
אודה ולא אבוש, איני נמנה עם חובבי הז’אנר הזה. לא נזדמן לי לקרוא ספר מאילו שציינה לעיל כמקורות ואסמכתאות לשיטת הדמיון המודרך, כך שאיני רואה עצמי מוסמך לפסוק לא על המקוריות שבשיטתה, ולא על התאמתה לגופי הידע המרכזיים באסכולה זו. אומר רק שזהו ספר מתאים לאוהבי הז’אנר, ונראה לי שיש לא מעטים מאלה. ספר שני יגיע בוודאות, דמיינו לכם.
*************
רוח חדשה נושבת בעולם המערבי. הנאורות, הרציונליזם, השיקול הקר והמנוכר מאבדים מיוקרתם הישנה-חדשה. בארצות הברית לא יבחר מועמד לנשיא שאין אלוהים בחייו. הכמרים ברוסיה האתיאיסטית לשעבר, אלה שבכנסיותיהם הפכו למועדונים חוזרים לכהונותיהם מאז. וכולם מחפשים את הרוחניות. עיתוני סוף השבוע מלאים בקריסטלים, קלפים ונומרולוגיה. תפיסות עולם המכונות “מזרחיות” – המגיעות מאזור הודו-סין מקבלות מקום של כבוד, גם בהיכל המחקר וגם בבית הכנסת, או לפחות בעיתון של ‘שבת’. קברו של רבי נחמן הפך לאתר מבוקש, וחסידי הרבי שנפטר מאמינים שעוד בחיים חייתו. יש כאלה שיגידו שהעולם השתגע, אחרים יאמרו שאלו סימני הגאולה.
פיליפ ווקסלר בספרו “החברה המיסטית: חזון חברתי מתפתח” מבקש להבין את התופעה בכלים מחקריים. לדבריו, בזמן שהסוציולוגים עסקו בויכוחים עקרים על פוסט מודרניות וגלגוליה, צמחה מתחת לחוטמם תופעה שהם מתקשים להסבירה בכלים האנליטיים העומדים לרשותם, ומתבססים על תפיסות מודרניות.
“השערתי, או השלכתי, היא שהשינוי התרבותי לכיוון דרכים של מחשבה והוויה בעולם שכינינו בדרך שגרה “מיסטי” וכיום אנו מכנים באופן שגרתי “רוחני”, הוא בולט כל-כך, עד שיש לנו מחויבות אנליטית לקחת אותו ברצינות. לקיחת “החברה המיסטית” המתפתחת “ברצינות”, משמעותה לא רק לנתח את התופעה או לקבוע את סיבותיה, אלא גם לראות את השפעתה, כיצד היא משפיעה על הקטגוריות של הניתוח שאנו, המומחים, לוקחים כמובנות מאליהן, כשמורת הטבע של הידע השמור ליודעי ח”ן.” (מתוך הפתיחה העברית לספר )
ווקסלר טוען כי החברה המיסטית היא תגובה לניכור בעידן הקפיטליסטי המאוחר. ספרו המרתק של ווקסלר אינו קל לקריאה, אך שווה בטורח.
אני מבקש לדון בהבט אחד של העידן החדש והשאיפה לרוחניות, שעולה גם מספרו של ווקסלר. ראו כיצד מוגדר “העידן החדש” בויקיפדיה:
העידן החדש הוא מושג המתאר שלל תורות ואמונות מהמאה העשרים ובנות ימינו. הוא מתאפיין בגישות אקלקטיות לחקירה רוחנית. בהכללה ניתן לומר שה”עידן החדש” הוא מעין דת מתהווה, אך הוא כה מגוון ומחולק לגישות רבות ושונות, שקשה להגדירו ככזה.”העידן החדש” ידוע בעיקר מאמצעים מסחריים כמו ספרים, מוזיקה, סדנאות וכדומה. אף על פי שאין גישה פורמאלית המחייבת את חברי “תנועת” העידן החדש, נראה כי אלו המשתמשים בטכניקות שונות ומגוונות ממקורות שונים (בין אם מרכזיים ובין אם שוליים), ולעתים משלבים אף מניסיונם האישי ללימוד ולתרגול, יכולים להיחשב כאנשי “העידן החדש”. במקום להתבסס על דת אחת, מעדיפים אנשי “העידן החדש” לגבש את אמונתם תוך שילוב ממסורות הדתות הגדולות, דתות פגאניות, מסורות מיסטיות, מקורות פילוסופיים ואחרים. (מתוך הערך “העידן החדש” בויקיפדיה העברית)
השאיפה לרוחניות, במקרים אחדים גורמת לעלייה בכוחה של הדת הממוסדת. האיסלאם בן זמננו, או הנצרות האוונאגליסטית בארצות הברית. אך יש גם ממד אחר. מדונה הלומדת קבלה, ופסטיבלים בהם אוחזים בזה, וגם מזה לא מניחים ידם. לכה דודי לקראת יוגה, יחד עם שירת העשבים הריחניים, בחינת “מעלה עשן כלשהו”. גם בשני הספרים שסקרתי, כל אחד בדרכו ובסגנונו יש סינתיזה בין כל האמונות והדעות. ב”סימנטוב” של אשרי, מקובל וקוראת בקלפים נלחמים שכם אל שכם בבני הנפילים מספר בראשית, הכח שורה בכל ויש מי שיכול לגשת אליו. אצל נאווה גוטמן, “הסוד” והרב קוק חד המה, לשיטתה אותם עקרונות מופיעים בכל מקום, ורק לובשים פנים שונות.
כאותו נח שבתיבה, אפשר לדרוש זאת לשבח ואפשר לגנאי. אולי מתוך שאיפה לרוחניות, אלה המחפשים בורות נשברים להרוות הצמאון בסופו של תהליך, במוקדם או מאוחר ידעו ויבינו שלא כצורנו צורם. ואולי לא.
פרטי ספרים:
סימנטוב, אסף אשרי, זמורה ביתן מוציאים לאור, 2008, תשס”ח, 345 עמ’, 88 ₪
שלהבת – אין דבר העומד בפני הרצון, נאווה גוטמן(בא-גד), מסדה, 2008, תשס”ח, 142 עמ’, 68 ₪
החברה המיסטית: חזון חברתי מתפתח, פיליפ ווקסלר, מאנגלית:יעל ענבר, כרמל, 2008, תשס”ח, 221 עמ’, 79 ₪.
ותודה לצוות "רשימות" על המאמץ להחזיר את האתר. כה לחי
פינגבק:"כח" אחד בעולם שיש לו פנים הרבה | ספר חברה תרבות