בכל מקום מתפרסמת המלצות. רשימת 16.9 הספרים שכל בן תרבות צריך לקרוא לפעמים, והמלצת העורכים, ומה חושב המו"ל בדוכן שממול ועוד חכמת המון אחרים. וגם אני אצייד אתכם ברשימת ספרים על כלכלה שכדאי לכם לקרוא. חדשים גם ישנים. בעברית אין את ההבחנה שישנה באנגלית בין Economics ל Economy ושניהם מכונים "כלכלה" ולכן אוחז בשתי המשמעויות הקשורות זו לזו. קחו את הרשימה והעשירו את מדפיכם כי כמה פעמים כבר אפשר לקרוא את "הקפיטל" ואתם יודעים איך נגמר "עושר העמים".
מקום טוב להתחיל בו הוא ספרו המצוין של רוברט היילברונר "הפילוסופים הארציים: חייהם, ימיהם ורעיונותיהם של הוגי הכלכלה הגדולים" (מאנגלית: גיא הרלינג, הוצאת שלם תשע"ב). היילברונר מספר שתולדות הכלכלה כדיציפלינה מתחילים עם אדם סמית, לא רק בשל גאונותו היתירה, אלא בגלל העובדה שנוצר מצב חדש, שכמותו לא היה קודם ונדרשה תיאוריה להסביר אותו. לשיטתו, הדיסציפלינה הכלכלית כל מטרתה היא להסביר את הקפיטליזם. ולכן, תולדות הקפיטליזם שזורות בתולדותיו של מדע הכלכלה. ואכן חוקרי הכלכלה, עוד מאדם סמית ו"עושר העמים" שימשו בשני תפקידים, חוקר ומנסח דרכי פעולה ולפעמים אף מוסיף להם עקרונות מוסריים שאמורים לתמוך בממצאים ובהמלצות. למרבה הצער יש ביניהם החושבים שמחקרם הוא הדרך היחידה האפשרית ותוביל אותנו לטוב שבכל העולמות. אחרים מנסים להציג אותה כ"מדע" ולומר שחוקי הכלכלה הם דטרמיניסטיים ממש כמו חוקי הפיזיקה של ניוטון. ומבטיחים שהקפיטליזם, ובאופן משונה למדי דווקא הקפיטליזם בן זמננו המקובל בחלק של העולם, הוא הדרך היחידה הנכונה, האפשרית הראויה וההכרחית.
נמשיך עם ספרים שכתבו אנשים המגדירים עצמם כתומכים בקפיטליזם. (הז'אנר שידידי דותן לשם מכנה "אל תגידו בגת") נפתח עם הא-ג'ון צ'אנג, כלכלן דרום קוריאני הפועל בארצות הברית שכתב את "23 דברים שלא מגלים לנו על קפיטליזם" שיצא לאור בתשע"ב בהוצאת כנרת זמורה ביתן. (מאנגלית: גיא הרלינג). הא-ג'ון הוא קפיטליסט, נכון, אבל תשמעו ממנו דברים אחרים. לא מה שאומרים כולם. חשבתם ש"השוק החופשי" הוא באמת שוק, עם דוכנים ואנשים שצועקים ורוצים שתבואו לקנות, וחשבתם שהוא באמת חפשי? אז זהו שלא. השוק החופשי פועל באמצעות חוקים תקנות והסדרות שהמדינה עושה ומפקחת עליהם כדי שהוא יוכל להיות"חופשי". האם הכלכלנים הם אלה שצריכים להנהיג את הכלכלה? לא, אומר לנו הא-ג'ון בנחרצות. עדיף שיכתבו ספרים ומחקרים, ואולי יתנו עצות מדי פעם, אבל בשביל לנהל מדינה צריך לדעת הרבה יותר. האם מה שטוב לתאגידים הגדולים יהיה טוב למדינה כולה? האם רמת החיים באמריקה הניאו ליברלית אכן גבוהה יותר מזו של העולם כולו? נראה לי שהבנתם את העיקרון. גם כאן התשובה היא לא. ועוד לא. ספר חיובי, אין מה לומר.
ועוד קפיטליסטים שלא מתביישים לחתור תחת השיח והשיחה הם בוב וג'ורג. בשבילכם – זוכי פרס נובל לכלכלה פרופ' ג'ורג' א. אקרלוף, מאוניברסיטת ג'ורג'טאון ופרופ' רוברט ג'. שילר, מאוניברסיטת ייל. ספרם נקרא תורת ההונאה – מניפולציות והולכת השולל בתחום הכלכלי (מאנגלית: ענבל שגיב-נקדימון) הוצאת ידיעות ספרים. המחברים פותחים ואומרים כך:
כתבנו את הספר הזה כמעריצים של מערכת השוק החופשי, אבל מתוך תקווה לעזור לאנשים להתנהל בה בצורה טובה יותר. המערכת הכלכלית מלאה הטעיות, ואת זה צריכים כולם לדעת. כולנו חייבים למצוא דרך לשמור על כבוד עצמי ועל יושרה במערכת הזאת, וכולנו חייבים למצוא השראה להמשיך בדרך למרות הטירוף השורר בכל עבר. כתבנו את הספר הזה בשביל צרכנים שחייבים לעמוד על המשמר מול שלל התכסיסים שמופעלים עליהם.
ובמשך כל פרקי הספר מספרים לנו איך השוק החפשי, שאמור להיות טוב ומיטיב, מעודד את בעלי העסקים לפעול לרעת לקוחותיהם. הם מרבים בדוגמאות בהן לא מדובר בלקוח שבוחר לעצמו משהו, שאולי הוא טוב ואולי פחות, אלא בדוגמאות מובהקות למצב בו אנשים ונשים קונים חפצים ושירותים שלא רק שאין להם חפץ בהם, הם מזיקים ממש. דברים ש"לא יכול להיות שמישהו היה רוצה" למשל הימורים, פנסיות גרועות, וטיפול בריאותי לקוי. מתברר שבניגוד למה שנהוג לחשוב, בעלי עסקים לא שוקדים על הטבת תנאי לקוחותיהם, אלא יושבים והוגים רעיונות ותעלולים כיצד להסיח דעתם, להוליך אותם שולל או סתם למכור להם סחורה פגומה. אקרלוף ושילר לא מוכרים את מדליות הפרס ופורשים לקיבוץ, ואפילו אומרים כי Just as we love our children, we should love free markets; אבל בכל זאת, מודים במקצת שלא הכל כמו שנוטים לתאר אותו בהתלהבות.
קחו לכם גם את ספרם המצוין של ענת אדמתי ומרטין הלוויג "בגדי הבנקאים החדשים – בעיות בבנקאות והדרכים לטפל בהן".הספר עוסק בבנקאות, והוא מותח ביקורת על מצב הבנקאות בעולם, והנזק ששיטות הפעולה הבנקאיות גורמות ליציבות העולם הכלכלי. היא גם מסבירה למה תחרותיות בין הבנקים זה לא בהכרח הדבר החשוב, ובטח לא הרווח על ההון, וכמה באמת כסף יש לבנקים וכמה ממנו הוא כסך של אחרים בכלל, ומה זה עלול לעשות לנו, וכבר עשה. גם אם אינכם סבורים שהבנת העולם הכלכלי והמשברים התכופים היא דבר חשוב, ושמירה על יציבות העולם הפיננסי אינה הדבר היחיד שמטריד אתכם ברגע זה ממש, תוכלו לרכוש מהספר ידע שימושי בהחלט. חלקו הראשון של הספר מסביר בצורה מופלאה ושווה לכל נפש כיד פועלים בנקים, מהו מינוף ולמה זה טוב, או רע. תבינו איך בנקים עובדים, מתי אם בכלל כדאי ללוות כסף ולמה ב"חינוך פיננסי" לא מלמדים אתכם את הדברים החשובים באמת. כי כל העולם הכלכלי נגדכם, ולתועלתו. כבר אמרנו.
הספר האחרון שאמליץ עליו הוא "החיים או הכסף תשעת השלבים לשינוי היחס לכסף, השגת עצמאות כלכלית והגשמה עצמית" שכתבו ג'ו דומינגז וויקי רובין. (מאנגלית: בן ציון הרמן) כתר הוצאה לאור. בדרך כלל אני לא נוטה להמליץ על ספרים שמציעים לך תשעה שלבים להגיע למשהו חשוב ומשמעותי. אבל הספר הזה שונה, לא תמצאו פה דיבורים כלליים כאלה על החיים והיקום והכוכבים או עצות איך להרוויח המון כסף לא לתת אותו לאף אחד ולאכול שעועית. הרעיון הוא פשוט. החיים שלנו סופיים. גם לאלה שזוכים לאריכות ימים. כל שעה שבה אנחנו עובדים כדי להרוויח כסף, אינה חוזרת. האם זה כדאי? האם המאמץ האינסופי להרוויח עוד כדי למן עוד הוצאות אכן משתלם? או שאנחנו עובדים כדי לשלם את ההוצאות כדי לקנות ערימות של דברים שאנחנו לא צריכים?אמת, חלק מהעצות המועילות בו התיישנו בשנים שחלפו מאז נכתב. אבל הרעיון תקף יותר מתמיד.