סיפור פשוט – על הספר "לשקוע בספר טוב" של ג'ספר פורד

לשקוע בספר טוב, ג'ספר פורד, מאנגלית: אביעד שטיר, מודן הוצאה לאור, 2007 , 342 עמ', 78 ₪

מה בסך הכל ביקשתי, שואלת את עצמה תרזדיי נקסט סוכנת הלשכה למבצעים מיוחדים. קצת שקט, זה הכל. השנה היא 1985 והחיים באנגליה נראים רגועים כתמיד. אמנם מלחמת קרים כבר נמשכת יותר ממאה שנה, הממותות הגדולות ממשיכות לנדוד, ותאגיד "גולית" הזדוני שולט במדינה. אבל הצפלינים ממשיכים לשוט בשקט בשמים, הניאנדרתלים נוהגים ברכבת, והספרות היא הדבר החשוב ביותר. נכון, בדיוק עכשיו חזרתי ממסע בתוך "ג'ין אייר" והצלחתי להציל את עולם הספרות האנגלי מסחטן זדוני שמצליח להכנס אל תוך הספרים ולשנות את עלילתם, אבל אני לא רוצה להיות סלבריטאית. לא רוצה לעשות יחסי ציבור ללשכה, רוצה לחיות עם אהובי ולטפל בציפור הדודו שלנו. פה ושם לבדוק כתבי יד חדשים של שייקספיר המתגלים לפתע.  קצת שקט, זה הכל.
תרזדיי נקסט נאלצת להתמודד עם מראייני טלוויזיה מציקים, ואיכשהו ממשיכה את חייה כרגיל למרות הקול שהיא שומעת בראשה ומזמין אותה למשפט ביום חמישי. אבל כשהיא חוזרת הביתה ומגלה שבעלה מעולם לא היה קיים,היא מבינה שמשהו מוזר קורה.
תרזדיי נקסט ("יום חמישי הבא") היא גיבורת הספר "לשקוע בספר טוב" מאת ג'ספר פורד. ספר ההמשך ל"פרשת ג'ין אייר". "לשקוע בספר טוב" הוא מותחן הומוריסטי, מז'אנר ההיסטוריה האלטרנטיבית. באנגליה של "לשקוע בספר טוב" העולם והספרות מתערבבים לבלי הכר. מסעות בזמן הם דבר יום ביומו. ג'ספר פורד  שוזר ציטוטים והתייחסויות לקלאסיקות ספרותיות בתוך עלילה מסובכת ומופרכת אך עקבית בהגיונה הפנימי. ג'ספר פורד לא המציא את ז'אנר הטיול בתוך ספרים, כמובן. אני עוד זוכר מגליון 9 של המגזין "פנטסיה 2000" את קוגלמס, שחשק במדאם בובארי ומצא את עצמו נרדף על ידי פועל נדיר במילון לספרדית. הוא גם לא הראשון שכתב על מסעות בזמן. אך הוא פועל בתוך השדות הללו כבן בית. יש כאלה הסבורים שספר קריא, רהוט ומשעשע לא יכול להחשב "מדע בדיוני" ז'אנר המיועד לדעתם לחנונים מחוצ'קנים ולפיסיקאים בדימוס. אולי בגללם הוצאת "מודן" נמנעה מלסמן את הספר כמדע בדיוני. כך או כך, "לשקוע בספר טוב" של ג'ספר פורד הוא ספר שנון ומצחיק להפליא. מדע בדיוני במיטבו.

 

מתפרסם במדור "תרבות" של העתון היומי "מקור ראשון הצופה"