מאמרים שכותרתם היא זו, מטרתם בדרך כלל להוכיח שהיהדות היא לא סוציאליסטית. ולהגיד ש"התורה מאמינה בשוק חפשי". הענין מורכב הרבה יותר. לטעמי, הדיון בשאלה האם התורה היא סוציאליסטית או קפיטליסטית היא שאלה לא רלבנטית. התורה נכתבה בימים שרעיונות אלה עדיין לא הופיעו. נכון, חסידי הקפיטליזם היום נוהגים להציג את הקפיטליזם כ"מצב הטבעי" שתמיד היה, אבל זהו עיוות היסטורי. גם בימים של תחילת הסוציאליזם הציוני, מצאו ההוגים אחיזה בכתובים, לפעמים תוך קריאה סלקטיבית. כפי שהסוציאליזם בצורותיו המוכרות התחיל בנקודה מסוימת בזמן, כך גם הקפיטליזם. היו צורות מוקדמות של שני הרעיונות הללו, אבל כאידיאולוגיות וכפרקטיקות הן בוודאי חדשות ביחס לתורה. השאלה שיש טעם לדון בה היא מה הדרך בה עלינו לבחון את הרעיונות הללו, לנוכח המסר העולה מהתורה. ענין זה מורכב ומסובך, ולא אוכל לפרוש את היריעה כולה כאן. רק כמה מלים בעקבות פרשת "משפטים" שקראנו היום בבית הכנסת.
הפרשה עוסקת רבות בחוקים בעניני ממונות, לטעמי המסר העולה ממנה הוא שעניני הממונות, כולם כפופים בראש ובראשונה לסדר עליון. הקובע אינו הכח, או הסדר החברתי הנוהג, אלא עקרון הצדק העליון. לא תמיד אפשר להבין את העקרון, ולא תמיד הוא עולה בקנה אחד עם תפיסותינו דהיום. אבל ברור הוא שאינו מבוסס על הצטברות של מעשים אנוכיים לתועלת אישית, שאמורים איך שהוא בדרך נס לייצר תועלת כללית.
התורה, להבנתי אינה מכירה בקנין הפרטי באותו אופן שחוקי היסוד של מדינת ישראל (בעקבות תפיסות קפטליסטיות) מכירה בו. האדם רשאי להחזיק בחפצים, לקנות ולמכור, ואם ינזקו לדרוש פיצוי מהמזיק. אך האדם אינו אלא מחזיק. האדמה וכל אשר עליה כפופים לבורא – כי לו כל הארץ.
ראו למשל את שכתוב בעניני הלוואה ומשכון (ותודה למאגר ספרות הקודש)
כד אִם-כֶּסֶף תַּלְוֶה אֶת-עַמִּי אֶת-הֶעָנִי עִמָּךְ לֹא-תִהְיֶה לוֹ כְּנֹשֶׁה לֹא-תְשִׂימוּן עָלָיו נֶשֶׁךְ. כה אִם-חָבֹל תַּחְבֹּל שַׂלְמַת רֵעֶךָ עַד-בֹּא הַשֶּׁמֶשׁ תְּשִׁיבֶנּוּ לוֹ. כו כִּי הִוא כְסוּתֹה לְבַדָּהּ הִוא שִׂמְלָתוֹ לְעֹרוֹ בַּמֶּה יִשְׁכָּב וְהָיָה כִּי-יִצְעַק אֵלַי וְשָׁמַעְתִּי כִּי-חַנּוּן אָנִי. |
הפסוק כביכול מתווכח עם המלווה ועם ההגיון של המשכון כולו "כי היא כסותו לבדה.. במה ישכב"? מה אכפת לי, משיב המלווה. הוא אשם במצבו. ואיך אתה חושב שאפשר לקיים כלכלה? איפה היציבות הפיננסית?
והקב"ה משיב לו נחרצות " וְהָיָה כִּי-יִצְעַק אֵלַי וְשָׁמַעְתִּי כִּי-חַנּוּן אָנִי". אני שומע צעקתם של אלה, היה אף אתה חַנּוּן .
למה דעות קפיטליסטיות ניאו ליברליות כל כך נפוצות אצל דתיים? זו כבר שאלה אחרת.
אין לי ספק כי במובן הכי כללי "היהדות היא סוציאליסטית" כלומר, במובן זה שהיא באה למתן את כוחות השוק הפראיים, ואת העבדות והניצול.
במיוחד על הרקע שבו נחקקו ההוראות האלה.
לגבי השאלה האחרונה, אולי יש הסבר היסטורי חלקי. הסוציאליזם (יותר מכך הקומוניזם) התפתח ביחד עם אתאיזם ושלילת הדת. הישרדותית, המאמינים בדת מרגישים מוגנים יותר במשטר קפיטליסטי שאינו שולל את עיקרי אמונתם ואורח חייהם. כמו כן, ברגע שהמדינה אינה ממלאה את הפונקציה הממתנת והמגנה על הפרט החלש, עולה כוחה של הדת, מטבע הדברים, כמוסד הנכנס לואקום הזה. כלומר, יש אינטרס ארגוני מוסדי של מוסדות הדת, לעודד משטר קפיטליסטי ניאו ליבראלי. אך אם היו נאמנים לתכני האמונה, יתכן שצריכים לבחור אחרת, כלומר, שחוקי הדת הסוציאליים יהפכו לנחלת הכלל, במישור המדיני, גם אם על רקע שונה (סוציאליסטי הומניסטי).