הדתות הן אוסף מעורר חלחלה של אמונות בלתי רציונליות, טוען סם האריס. הוא משבח את הרציונליות ודן לשבט את כל עיקרי האמונה של הדתות הגדולות. לדעתו, אין הן יותר מאשר אוסף של הבלים עתיקים, מופרכים בכל מובן שהוא, ויש להשליכן מאחורי גוונו, ויפה שעה אחת קודם. "הדתיים המתונים", לדבריו, מסוכנים אפילו יותר מהפונדמנטליסטים מאחר שהם במעשיהם מעודדים את הסובלנות כלפי הדתיים הקיצונים.
באמצעות סקירה היסטורית של עוולות שנעשו בשם הדתות השונות, מסיק המחבר שדתיות היא עניין מסוכן. המלחמה, השמדת העם, והטרור אינם תופעה בלתי רצויה של דתות מסוימות, אלא הן חלק בלתי נפרד ממהות הדת. לרשימת העוולות של הדת הוא מצרף כמובן את הסכסוך הערבי ישראלי שנוצר בגלל קבוצת מתנחלים דתיים. האריס אינו מקבל את האתוס הליברלי לפיו דת היא עניין פרטי ויש לאפשר לכל אחד להאמין במה שיחפוץ, וטוען שיש להיאבק בדת, ולהלחם במדינות דתיות. לדבריו, אזרחי המדינות הדתיות של העולם הם בחזקת בני ערובה ביד המשטר שלהם. סוג של תינוקות שנשבו, ככל הנראה. האריס מוכן למצוא נחמה רק במדיטציה טרנסצנדנטלית. לדבריו זו האמונה הרציונלית היחידה. יש לו גם תיאוריה משונה מדוע ואיך התפתחו היהדות האיסלאם והנצרות כדתות אלימות ומופרכות לוגית, לעומת המדיטציה המופלאה, בעיניו.
על כריכתו של הספר נכתב "מה משותף לאוסאמה בן לאדן, רבני ישע וג'ורג' בוש" ונאמר שהספר עורר פולמוס חריף, אבל למרות הפרובוקציה דלעיל, בישראל עברה הוצאתו לאור בשקט, ללא מהומות מיוחדות. האריס כתב מניפסט חילוני, מהזן הישן שמזמן לא קראנו כמותו. אין חידוש בטענותיו, כמובן. אלו ביקורות ששמענו כמותן פעמים רבות. ובכל זאת יש כמה נקודות מעניינות בספר, הנותנות פרספקטיבה מאתגרת לויכוחים המתנהלים כאן ועכשיו. ראשית, הגדרת הדתיות שלו היא רחבה ביותר. לשיטתו כל מי שמחזיק באמונות כלשהן המקושרות למונותיאיזם היהודי, נוצרי או מוסלמי, הרי שהוא דתי. כאמור, הוא שם בסל אחד את הפונדמנטליסטים עם המתונים. זאת ועוד – ניכרת בו אימת הפונדמנטליזם האיסלאמי מצד אחד, יחד עם עליית הנצרות בארצות הברית מצד שני. המניפסט הזה משדר מצוקה קיומית של זרם אידיאולוגי שידו על התחתונה. הוא מציע אמנם לאחוז בנשק ולהציל את העמים הפרימיטיביים מעצמם, אבל אין לו תשובה למצבה של החברה האמריקאית, בה אדם שאינו מאמין בגן- עדן לא יוכל להיות נשיא בעולם הזה. לפיכך הוא מסיים את ספרו הקודר במעין תפילה ותקווה שפתאום יקומו האנשים וינטשו את הדת, למען ה'.
מהומת אלוהים – דת טרור ועתיד התבונה , סם האריס, מאנגלית :יעל סלע-שפירו,כתר הוצאת ספרים, 2006, 253 עמ'
פורסם לראשונה בעתון הצופה