מעולם לא היה מצבנו – על הספר "הנוסע" מאת ג'ון טוולף הוקס

הנוסע, ג'ון טוולף הוקס, מאנגלית: בועז וייס, הוצאת מודן, 2006 תשס"ו, 368 עמ', 82 ש"ח

מאיה, צעירה לונדונית מוזעקת על ידי אביה, שאיתו יש לה יחסים מורכבים, לסייע לו במשימה דחופה. מאיה, המנסה לחיות חיים פשוטים ורגועים נדרשת לצאת להגנתם של שני אחים אמריקאיים, גבריאל ומייקל קוריגן. השניים נרדפים על ידי ה"טבולה" חבורה מרושעת המנסה לשלוט בעולם. מאיה היא בת לשושלת הארלקינית, קבוצה נכבדה ורבת עלילות  שנטלה על שכמה את האחריות לשמירה על ה"נוסעים", אנשים בעלי כוחות מיוחדים המסכנים את שלטונם של ה”טבולה”.
"הנוסע",ספרו של ג'ון טוולף הוקס,הוא סיפור המתרחש בעתיד הקרוב. ספק מדע בדיוני, ספק ספר מתח עם יסודות פנטסטיים מז'אנר "דה וינצ'י" וחבריו המספרים לנו על ההיסטוריה הקונספירטיבית של העולם.
מאבק עתיק יומין מתרחש בין אלה השואפים לחופש, לבין הרוצים בסדר ומשמעת. כיום, אומר הוקס, הכל הרבה יותר פשוט. מצלמות מפוזרות בכל מקום, ואנשי הטבולה מתחברים אליהם ומצליחים לזהות מיקום של כל אדם שנע בערים המרכזיות בעולם.  האופזיציה ל"טבולה" מגיעה מכמה מקומות. קבוצות קטנות המבקשות לחיות "מחוץ לרשת". מנסות להיות אלמוניות ולא להיתפס על ידי המערכת המסכנת את חופש הפרט. קבוצה אחרת הם ה"נוסעים" שיכולתם המיוחדת מסכנת את שלטונם של ה"טבולה". קבוצת "הנוסעים" הולכת ומתמעטת, ועליהם נשבעו להגן הארלקינים.
המחבר האלמוני של הספר, המשתמש בשם העט ג'ון טוולף הוקס (בעברית – ג'ון שנים עשר הנצים?)  הוא טיפוס מסתורי. את הקשר שלו עם ההוצאה לאור הוא עושה דרך טלפון לוויני שאינו ניתן למעקב, ומאתרי אינטרנט מוגנים. לדבריו הוא מבקש לחיות, כמו גיבוריו "מחוץ לרשת". יש שיגידו בציניות שזה עוד תעלול פרסומי ליצור עניין בספרו ולהגיע לרשימת רבי המכר. בארה"ב העניין הצליח ככל הנראה והספר הפך רב מכר. בישראל משום מה החמיצה ההוצאה את הגימיק, ואפילו לא ציינה שמדובר בשם בדוי. 
הספר לא נמנע מקלישאות הז'אנר. מאיה היא יפיפייה כמובן, הרי העולם לא יוכל להרשות לעצמו להינצל על ידי סתם בחורה רגילה, עם קצת עודף משקל וחוסר טעם בהתאמת בגדים.בכלל – מאז לארה קרופט, סיפור על בחורות יפות המרביצות לשלל אויבים משונים  נחשב שובה לב. הרעים רעים להחריד, הטובים אצילי נפש והבוגדים שפלים. כדרכם של ספרים מעין אלה, יש חורים משונים בעלילה והצטברויות של אירועים חסרי סבירות. אך הוא מצליח לרתק ולעניין עד סופו. הספר נראה כאילו הוא עומד להיות תחילתה של סדרה, ולא ממצה את הרעיונות ואת ההתפתחות העלילתית המתבקשת מפתיחה דרמטית כל כך. הגיבורים הראשיים מתגלים לעינינו, מגלים את כוחם ויעודם, בודקים את כלי הנשק שלהם ומתכוננים לספר הבא.  

הכח

ענינו המרכזי של הספר הוא הכח המבקש למשטר ולמשמע את העולם לתוך סדר ושליטה מקסימליים -. לטובתו של העולם כמובן.  רעיון הפיקוח המתמיד מופיע כבר בספרו של ג'ורג' אורוול ,1984 שם הטלסקרין נמצא בכל מקום. אמנם התרגום של המטאפורה  לחבורה ספציפית של אנשים הנוקטים אלימות קיצונית להשיג את מטרותיהם, אינה מוצלחת, אך הוקס מעלה כאן נושא הראוי לדיון.
למרות חזותו המד"בית של הספר, רוב הטכנולוגיות שהוא מדבר עליהן כבר קיימות כאן ועכשיו. בצורה חלקית או מלאה. הטלפון הסלולארי, שאנשים רבים מאד נושאים איתם אינו רק דרך שימושית להתקשר עם הבית ולקבל רשימה לסופר, או לראות שהילד עלה על האוטובוס בזמן. בטכנולוגיות הקיימות ניתן לדעת בכל רגע נתון נמצא מחזיק המכשיר, בדיוק של כמה עשרות מטרים. אמנם חברות הסלולאר שומרות על המידע ברשותן, אך רשויות המדינה יכולות לקבל את המידע בקלות. יתרה מזאת – כבר הוגשו כתבי אישום על מכירת מידע חסוי מחברות סלולאר לחוקרים פרטיים. אנשים רבים מבקשים מחברות הסלולאר פירוט של שיחות יוצאות. שימוש נפוץ אצל רשויות הביטחון ושאר עוקבים, חוקיים או לא חוקיים, הוא פירוט שיחות נכנסות. ניתוח ממוחשב של הנתונים הללו יכול למפות את כל קשריך החברתיים גם בלי להאזין לשיחות עצמן.  חברות כרטיסי האשראי מחזיקות בבסיס נתונים עצום הכולל כל קניה שנעשתה על ידי הלקוחות, וכוללת חוץ מעלות הקנייה ופרוט המוצר או השירות, את פרטי החנות, ושעת הקנייה. השימושים הגלויים של הטכנולוגיה הן למשל איתור גניבות כרטיסי אשראי. אם פלוני משתמש בכרטיסו באילת, ורבע שעה אחר כך מתבצע חיוב בכפר סבא, המערכת חוסמת את הקנייה.   אך לא לשם כך טורחות החברות. מטרתה העיקרית של המערכת הזו היא לאפיין את דפוסי הקניה של לקוחותיהן. יחד עם המידע האישי שיש להן על הלקוחות הן יכולות לשלוח להם הצעות לקניית מוצרים לפי טעמם. האח הגדול לא יצטרך להתאמץ, הכל מסופק לו בהתנדבות.
ויש עוד פיתוחים. טכנולוגיה חדשה הנקראת R.F.I.D. מדובר בתגים קטנים המסוגלים לשדר. כבר היה יצרן שביקש להכין לו תגים כאלה משולבים בבגדי העבודה של פועליו, על מנת שיוכל לדעת מתי הם עובדים ומתי נחים.
 
 
ולא דיברנו על האינטרנט. אשליה נפוצה היא שהאינטרנט מבטיח אנונימיות. כל מחשב מתחבר לספק האינטרנט באמצעות מספר זיהוי ייחודי. קל מאד לנטר את כל התנועות. ממשלת ארה"ב הודתה בקיומה של מערכת ממוחשבת הבודקת מלים חשודות בהודעות דואר אלקטרוני. לפני כמה חדשים בדקה חברת מיקרוסופט את כל המחשבים המחוברים לאינטרנט. ושתלה הודעה בכל מחשב שבו הייתה מערכת הפעלה לא חוקית לטעמם. באותה מידה הייתה יכולה להעתיק את כל הקבצים במחשב, או אולי עשתה זאת כבר?  
 
תאמרו, מה אכפת לי. שיהיה ככה.  בחברת האשראי ידעו שאני אוהב את העגבניות שלי ירוקות ומטוגנות,  אולי אפילו יציעו לי איזה מבצע. אז חברת הסלולאר שלי תדע שאני בעבודה כל יום מתשע עד חמש. אין לי מה להסתיר.
 
אולי קשה להבין זאת ולתפוס, אבל כל צעד נרשם ומתועד וניתן לניתוח. צירוף הרישומים מכל המחשבים שצוברים מידע, ייתן תמונה מלאה של כל מה שתעשה. צרפו לכך את רישומי המשטרה, פרטי הרכב שאולי אתם מחזיקים, התיק הרפואי הממוחשב, ביקורת הגבולות, המידע הפיננסי על כל תנועה בחשבונכם, הכל נמצא בבסיסי מידע. יד זדונית, או ממשל חזק יכול לחבר את הפרטים לבסיס מידע מלא.

הגענו לדור שבו הפרטיות, כפי שאנחנו מבינים אותה, אובדת לעד. ברוכים הבאים לאקווריום.

One comment

  1. trip51

    ספר אמיתי וקולע לימים אלו הספר כתוב בצורה יפה וקולעת למה שקורה בעולם כיום עים השנים נשים נמצים במת במעקב וכולנו חיים באקווריום התפיסה שלנו עים השנים היא שאנחנו לא יכולים בלי דברים שהתרגלנו אליהם והוטמעו בנו מילדות ככה שבן-אדם שחי כיום לא יכול לחיות את החיים במלואם כי הוא כל הזמן חי את העתיד בדקות הקרובות או בשעות הקרובות תמיד משהו מתוכנן לשעה הבאה וליום הבא הכול מוגבל במסגרת זמן ……. אנשים מגיבים לדברים ולמצבים כמו רובוטים…………..

התגובות סגורות.