איזהו עשיר

 

החיים או הכסף – 9 השלבים לשינוי היחס לכסף, השגת עצמאות כלכלית והגשמה עצמית, ג'ו דומינגז וויקי רובין, מאנגלית: בן ציון הרמן,כתר הוצאה לאור, 2006 תשס"ו, 420 עמ', 89 ש"ח

בתחילת החודש נכנסה לתוקף התקנה המנסה להסדיר את משיכת היתר בחשבונות הבנק הפרטיים. זה המכונה במקומותינו "אוברדראפט". מסתבר כי משיכת היתר הקבועה אינה רק בעיה של אנשים החיים מקצבת ביטוח לאומי או משכר מינימום. חיים ברמה גבוהה מעבר להכנסות נפוצים מאד בישראל וגם בארצות שמעבר לים.
 
בספרם "החיים או הכסף – 9 השלבים לשינוי היחס לכסף, השגת עצמאות כלכלית והגשמה עצמית" מנסים ג'ו דומינגז וויקי רובין להתמודד עם ענין זה בדיוק. כיצד למנוע את החיים מעבר להכנסות. שלא כמו בספרי עצות אחרים, אין כאן רק רעיונות לחסכון כמו "עשי מקליפות התפוזים שלך ריבה" או אוסף של עצות פיננסיות המשוות בין תשואות מק"ם לריבית על הפק"ם, ומנסות להפוך את משק הבית לעסק בלבד. דומינגז ורובין עוסקים בשאלת הכסף ומקומו בחיים. כמה עולה לנו הכסף שאנחנו מרויחים. דומינגז ורובין מציעים לנו לערוך מאזן: צא וחשב, הם אומרים, כמה שעות מוקדשות לעבודה. כולל שעות הנסיעה, האירועים החברתיים שהבוס מזמין אותך ולא נעים לסרב, והשעה שאת מקדישה למחשבה על המנהלת המרגיזה. מן הצד השני, חשב מהי ההכנסה מהעבודה והפחת ממנה את כל ההוצאות הנגרמות כדי לייצר את העבודה. הוצאות דלק, אוכל, ביגוד מיוחד ועוד. חלוקת זמן העבודה בהכנסות נטו, יראה לנו כמה מאמץ מושקע בכל שקל. הם קוראים לזה "אנרגיית החיים" ומזכירים לנו כי חיינו בעולם הזה קצובים.  המחברים קוראים להשתמש באנרגיית החיים בחסכנות ולמען מטרות מועילות  מציעים דרך אחרת לחיות, וקוראים לצאת מהסחרור הצרכני ומדרך החיים המודדת ערכו של אדם  לפי כמות הכסף שהוא מוציא. הם קוראים לדרך חיים של הסתפקות במה שיש, לא חסכנות קפוצה אלא "דרך חיים שבה אתה מפיק סיפוק מירבי מכל יחידה של אנרגיית חיים שאתה מוציא".        
ספרם של דומינגז ורובין מאתגר תפיסות מחשבה, ומציע מודל אחר, לטעמי נכון ושלם יותר לפתרון בעיית משיכת היתר. אין ספק שספר זה שווה את "אנרגית החיים" הנחוצה לרכישתו.

 

התפרסם לראשונה בטור "קראתי ספר" בעתון הצופה 2.7.06