להציל דגים מטביעה , אמי טאן, מאנגלית: יעל גרינפטר, הוצאת מחברות לספרות, 2007 תשס"ז, 412 עמ', 89 ש"ח
ביבי צ'ן, אשת חברה סינית המתגוררת בסאן- פרנציסקו, תכננה טיול "בעקבות צעדיו של הבודהה", עבור אחד עשר אמריקאים חובבי אמנות. הטיול אמור היה להתחיל בקצה הדרומי מערבי של סין ולהסתיים בתוך מיאנמר – הלא היא בורמה. כשביבי צ'ן מוצאת את מותה בנסיבות לא ברורות מתקשה המשטרה לקבוע האם מדובר בשוד, רצח פולחני או תאונה מוזרה. חברי הקבוצה מחליטים למנות מדריך במקומה ולצאת לטיול כמתוכנן. אך שום דבר לא מתנהל כפי שרצו. אחרי אי הבנה חריפה בדבר ההתנהגות הראויה במקדש, כהן סיני מטיל בהם קללה ומאותו רגע הכול משתבש.
ביבי צ'ן וחבריה הם גיבורי הספר "להציל דגים מטביעה" שכתבה אמי טאן, סופרת אמריקאית ממוצא סיני, הסיפור מתואר על ידי "מספר יודע כל" – ביבי צ'ן עצמה, שהצטרפה כרוח רפאים אל הטיול ומלווה אותו, מנסה לסייע למטיילים המסתבכים בצרות, מי שנדמה כידיד הרי שהוא אויב בסתר.
המטיילים – כולם תושבי ארצות הברית, בטוחים בעצמם עד כדי יהירות, נמצאים בתוך ארץ שאינם דוברים את שפתה, אינם יודעים את חוקיה, ולא תופסים כיצד הם נראים בעיני התושבים. חמושים בכוונות טובות לרוב הם נעים בתוך בועה מבודדת, לא מבינים את הסערות שהם יוצרים. התושבים שאיתם הם נפגשים רואים את העולם אחרת, ומעל צופה על הדברים מבטה של ביבי צ'ן – הנעה בין העולמות. הספר הוא מין רשומון המעורר את השאלה מהי המציאות, ואם בכלל יש כזו. האם קללות של כהן נעלב יכולות לקבוע את גורלם של אמריקאים. כיצד תקוותו של אחד היא אסונו של אחר. מה מקומן של רוחות רפאים בעולם האמיתי, מה כוחן של רוחות טובות נגד כדורי תת מקלע ואונס.
כדי להוסיף לתמיהות, יוצרת טאן "סיפור מסגרת" לספר, ובפתיחה היא טוענת שהספר הוכתב לה על ידי מתקשרת, שיצרה קשר עם רוחה של אותה ביבי צ'ן. לאחר סופה של העלילה, ממשיכה טאן בפרק המזכיר את התוספות שאחרי סרטים תיעודיים ובהם מוסבר מה קרה לגיבורי הסיפור לאחר זמן. סוף המחזק את תהיות הקורא באשר לטוב הטמון ב"סוף טוב", בספרות ובחיים.
"להציל דגים מטביעה" הוא יותר מרומן מסע מוצלח על הרפתקאות בג'ונגל עם רמז לשאלות של מציאות ודמיון. הספר מתרחש בבורמה הנמצאת תחת שלטון רודני אכזרי של הצבא. זה אינו בדיון, אלא מציאות. העיפו מבט בכותרות העיתונים. סיורם של המטיילים בבורמה – מיינאמר משמש את אמי טאן לדון בשאלות של צדק ומוסר בין מדינות. מה צריכות לעשות מדינות מול שלטון רודני, מה יכולים לעשות יחידים. האם חרם כולל על המדינה טוב לאזרחים, טוב למשטר? האם התערבות בינלאומית חמושה, הגורמת לעשרות אלפי הרוגים משרתת את האינטרס של המעצמות, את של האזרחים שאותם היא באה לשחרר או שזה כלל לא משנה?
שם הספר "להציל דגים מטביעה" רומז לכוון שבו הולכת המחברת בשאלות אלה. הוא לקוח מסיפור עממי על איש בעל כוונות טובות לכאורה, המוציא את הדגים על מנת שלא יטבעו במים. לצערו, הוא לא מספיק להציל אותם בזמן והם מתים. כדי שיוכל להציל אחרים הוא מוכר את הדגים בשוק וגורף ממון לכיסו. אפשר לראות באיש מתחסד מרושע מלא זדון, ואפשר לראות אותו כטיפש המלא ברצון טוב אך עיוור למשמעות פעולותיו.
מתפרסם בסוף השבוע בטורי "ספר חברה תרבות" בעתון הצופה
הקדמת אותי. יש לי כבר ביקורת, אבל אני לא מפרסמת באתר שלי לפני שהיא מתפרסמת במעריב. ביקשתי שיאיצו את הפרסום, בשל האקטואליות.
אהבתי מאוד את הספר.
בדרך כלל אני אוהבת את הספרים של אמי טאןוגם בספר הזה יש קטעים טובים.
אולם, לדעתי הספר הזה ארוך מדי עם יותר מדי דמויות לא מעניינות. אפשר היה לקצר אותו בהרבה.