חתול בקופסה
"חתולו של שרדינגר" הוא ניסוי מחשבה מעולמה של הפיסיקה הקוואנטית המתאר חתול הנמצא בקופסה, וברגע נתון, בסיכוי של חמשים אחוז משתחררת כמוסת רעל. עד לפתיחת הקופסה לא ידע איש מה עלה בגורלו. האם הוא חי? מת? חי למחצה?. אחד הנסיונות להתמודד עם קושית החתול האומלל הוא "פירוש העולמות המרובים". על פי הסבר זה, בכל נקודת החלטה קוואנטית מתפצל היקום ליקומים חלופיים, כאשר בכל אחד מהם מתרחשת אחת האפשרויות. הפרדוקסים הגדולים של הפיזיקה הקוונטית, בהם אור יכול להיות גל וגם חלקיק בעת ובעונה אחת, והבחירה ביניהם נקבעת למעשה על ידי הצופה,הם נושאים שממש מזמינים את סופרי המדע הבדיוני לטפל בהם ולתת דרור לדמיונם.
ניסוי המחשבה על "חתולו של שרדינגר" ו"פירוש העולמות המרובים" הוא בסיס הספר "בין עולם" שכתבו ניל גיימן ומיקל ריבס ב 2007 ותורגם כעת לעברית (ע"י ורד טוכטרמן. ניל גיימן הוא סופר מדע בדיוני ידוע ועטור פרסים. מספריו שהתפרסמו בעברית "בני אנאנסי", "אלים אמריקאיים" ו"אלים שבירים". מייקל ריבס, סופר מדע בדיוני ותסריטאי זוכה פרס אמי, כתב לצד ספריו גם לסדרות "מסע בין כוכבים: הדור הבא", "אזור הדמדומים", "באטמן: הסדרה המצוירת" ו"הגרגולים".
הספר "בין עולם" הוא רומן חניכה. וגיבורו ג'ואי הארקר – הוא ילד תמים ונבוך, כזה שמסוגל ללכת לאיבוד במרפסת ביתו שלו, המגלה במפתיע שיש לו יכולת ללכת בין העולמות החילופיים. כדרכם של טירונים הוא מצליח לעורר מהומות בכל מקום בו הוא דורך, עד שמסתבר לו מקומו החשוב כל כך במסע בין יקומים. גו'אי מגלה את הכוחות השולטים ונאבקים זה בזה. כח המדע הרציונלי, ולעומתו עולם הקסם הערמומי. כדרכם של ספרי חניכה, ג'ואי הארקר נאלץ להתמודד עם אתגרים משמעותיים, שלעתים נראים לו למעלה מכוחותיו. הוא נלחם ובתוך כך מגלה דברים חשובים על עצמו, ועל היקום.
"בין עולם" הוא לטעמי ספר מומלץ לחובבי מדע בדיוני בגיל הנעורים המוקדם. מורכב במידה, ומותיר מקום לספרי המשך מהרפתקאותיו של הארקר. לחובבי הז'אנר שנעוריהם כבר מאחוריהם, מדובר בספר סביר, לא יצירת מופת אך גם לא משהו שיעורר את הרצון לעבור ליקום חלופי.
בין עולם, ניל גיימן ומיקל ריבס, מאנגלית: ורד טוכטרמן, אופוס הוצאה לאור, 2008, תשס"ח, 226 עמ', 78 ₪
פינגבק:על הספר מצרפי המקרים שכתב יואב בלום | ספר חברה תרבות