שבוע הספר חוזר, וכמנהגי כמה המלצות לכל היוצאים אל היריד. לא אגביל את עצמי לרשימת ספרים שיצאו לאור דווקא בשנה האחרונה, או בין שבוע ספר זה להוא שקדמו. את חלקם קראתי מזמן, ויש בהם הנמצאים כעת ממש על שלחני לקריאה וכתיבת ביקורת. כל הספרים שאציין, גם הישנים שבהם, נמצאים בקטלוגים וניתנים לרכישה. מאחר שבגלל כל המבצעים המשונים קשה לדעת כמה עולה ספר, ואין קשר בין המחיר הקטלוגי למה שתשלמו בסופו של דבר, לא אציין הפעם מה מחיר הספר. חשוב לזכור את ערכם של דברים, לא רק את מחירם.
הספר הראשון שכדאי לכם לרכוש ואף לקרוא, הוא "נחמה – סיפור חייה של נחמה ליבוביץ", (הוצאת ידיעות אחרונות). שכתבה חיותה דויטש, ידידה ותיקה. הספר – רב מכר של ממש – קריא, חביב ואף נעים וזכה לשבחים רבים. כתיבתה של דויטש רהוטה וידידותית לקורא הדתי, המכיר את העולם והדמויות, אך גם למי שלא קרא ושנה. היא יודעת למצוא את מקומה ככותבת, אך לא להפוך את עצמה למוקד הספר, כפי שיש נוהגים מחברים במקומותינו. בסופו של דבר – וזוהי מבחנה של ביוגרפיה – חיותה דויטש מצליחה לתת לנו רגע של הבנה, מי הייתה נחמה ליבוביץ, מה הנקודה הפנימית שלה ומה ענינה בעולם. (עוד על הספר אפשר לקרוא כאן) .
כדאי לקחת ליד את "החמישית של צ'ונג לוי" (זמורה ביתן) שכתב יואב אבני, מחבר "שלשה דברים לאי בודד" המצוין, ושכן ב"רשימות". "החמישית של צ'ונג לוי" הוא ספר מתח מדע בדיוני ישראלי, המתרחש בשנת 2017 , רחוק – אבל לא יותר מדי. פנטזיה ריאליסטית, מותח את גבולות המוכר קצת, לא יותר מדי. אחרי שתקראו את הספר תדעו מה הקשר מה הקשר בין נינט לקוזו אוקאמוטו, תלמדו מהו סוליפסיסט, וכל זה בסיפור המערבב בחן אונטולוגיה עם בטחוניזם ישראלי בתוספת קצת רומנטיקה והרבה קפה. (בקרוב עליו סקירה רחבה אכתוב).
ועוד בענין מדע בדיוני – בלילה נעים של אוקטובר. טיילר דופרה ישב על הדשא ליד “הבית הגדול” יחד עם חבריו בני השלוש עשרה – התאומים דיאן וג’ייסון לוטון. השמיים היו בהירים והם התבוננו בהם דרך המשקפת החדשה שקנה אי די לוטון, אביהם של התאומים. לפתע, בבת אחת, נעלמו הכוכבים כולם, ואיתם הירח. כל לווייניי התקשורת נפלו לארץ, והתקשורת הבינלאומית קרסה באחת. ג’ייסון ניסה לעודד את דיאן, בעודם מחכים באימה לדעת האם תזרח שוב השמש. שלשת החברים והכוכבים שנעלמו הם גיבוריו של הספר "סחרור", שכתב רוברט צ’רלס ווילסון (הוצאת גרף) ספר מופלא, אחד מהטובים שיצאו בשנים האחרונות בתחום המד"ב. (עוד על הספר כאן)
אגב מד"ב – כדאי לשים לב להוצאת "קדמת עדן" – הוצאת ספרים קטנה ואיכותית. לא מזמן סקרתי כאן את "שפת אם" המרתק שכתבה סוזט היידן אלגין, ואת "קלידוסקופ" של חגי אברבוך, שניהם מומלצים ביותר. השבוע התחלתי לקרוא את "ראייה עיוורת" של פיטר וואטס, מד"ב טכני הארדקור, כמו פעם. לא אכחד – יש לי חיבה להוצאות ספרים קטנות, המנסות לשרוד בתוך העולם הקשוח של הוצאות לאור ענקיות ורשתות הספרים הכמעט-מונופוליסטיות.
ועוד על הוצאות קטנות ואיכותיות – בהוצאת מאגנס יצא לאור לאחרונה הספר "מוסר הלכה למעשה" שכתב פיטר סינגר. ספר פילוסופיה מעשית, שעורר מהומות בכל מקום שיצא לאור. ברגע הראשון שקיבלתי את הספר, חשבתי משום מה על little boxes . לאחר עיון בכריכה ובדף המצורף, הבנתי שרחוק מזה לא יכול להיות. קראתי כמה פרקים מספרו של סינגר. הגעתי לחלק של המתת התינוקות. לא התייאשתי ולא השלכתי את הספר, אומר רק שהוא מציב אתגר לסבלנות שלי. לא השלמתי עדיין את הקריאה, אבל יש לי כבר כמה תובנות. הראשונה שבהן היא שמנקודת מבט תועלתנית, הוא לא יכול לקבול על כך שמנעו ממנו לדבר בכל מיני מקומות. מספיק שלדעתם תצמח תועלת רבה יותר לאנושות אם לא ישמעו אותו, הלא כן? ואיך מתיישב הטיעון על "חופש הדיבור" במערכת המוסרית שלו? אולי אמצא תשובה בהמשך. בכל מקרה אני מוצא את הגישה שלו מטרידה למדי. מכמה נימוקים. הראשון שבהם הוא שמסופקני אם שיקולים אנליטיים טהורים הם המתודה המתאימה להסקת מסקנות מוסריות באופן בלעדי. סינגר מתחמק מכך באמצעות יצירת שתי רמות של שיפוט. אבל זוהי סתם התחמקות. השני, שאני לא מקבל את הנחות היסוד שלו, והשלישי שכמה שיצעק וינפנף – השוואת המתת תינוקות להריגת בעלי חיים לצורך המבורגר, לא תעודד אף אחד לאכול פחות במקדונלד, אלא להפך.
אני נזכרתי דווקא בסוויפט שמציג אתגר של ממש לתועלתנות, גם אם בצורה אבסורדית. כך או כך, מדובר בספר חשוב המציג בצורה ראויה תפיסת עולם המאתגרת כל אדם חושב. (אכתוב עליו סקירה בהרחבה בקרוב).
עוד ספר מצוין הוא "הזמנה לפילוסופיה" (זמורה ביתן) שכתב שר האוצר יובל שטייניץ בימים שהיה פילוסוף. שטייניץ מציג בצורה נהירה את יסודות הפילוסופיה, מומלץ למתחילים ולבני נוער.
הספר האחרון לרשימה השנה הוא "זן ואומנות אחזקת האופנוע" (הוצאת זמורה ביתן) שכתב רוברט מ. פירסיג. הספר, כמובן לא זקוק להמלצתי. אתמול, בביקורי ביריד, ראיתי שיצא בהדפסה חדשה, עם הכריכה הירוקה הישנה. קנו לעצמכם, כדי שתוכלו לתת לילדכם לקרוא, ולשמור למזכרת את העותק הישן והבלוי מרוב קריאה.
פוסטים קשורים
שבוע הספר מגיע – האלך לי בין הדוכנים
שבוע הספר העברי תשס"ח 2008
שבוע הספר העברי תשס"ז 2007
שבוע הספר העברי תשס"ו 2006
שבוע הספר העברי תשס"ה 2005
תודה על ההמלצות
הדפסתי ואני לקוח איתי