יום העצמאים

תיאוריה קפיטליסטית טוענת כי הוא בו זמנית הדרך הרצויה מבחינה מעשית, וגם הראוי מוסרית. הכלכלה היא כמו פיזיקה ולכן התיאוריה מוצדקת, ומי שלא יפעל בהתאם – השוק יכה אותו שוק על ירך. ובד בבד הקפיטליזם מייצג את הטוב ולכן ראוי שנפעל בדרכים שהוא מציע. דוגמה נאה לכך תראו בציטוט מתוך גלובס

העצמאים הם מסעדנים, שיפוצניקים, פרילנסרים, בעלי מקצועות חופשיים ועסקים קטנים. יזמים – רוב העצמאים עובדים קשה יותר מהשכירים. אין להם רשת ביטחון ואין להם יציבות תעסוקתית. מעבר לכך, הבעיה העיקרית של העצמאים היא שהם המעסיק של עצמם. משום כך, הם מממנים גם את חלקו של המעסיק בכל הזכויות וההפרשות הסוציאליות שהשכירים מקבלים. פנסיה, ביטוח לאומי, ימי חופשה ודמי מחלה – כל אלה עולים לעצמאים יותר.
מכל הסיבות האלה הכנסתם של העצמאים צריכה להיות גבוהה יותר מזו של השכירים. בעולם צודק והגיוני מי שבוחר מסלול חיים קשה ותובעני יותר ראוי להכנסה גבוהה יותר. גם בעולם של תמריצים כלכליים נכונים לקיחת סיכון גדול יותר צריכה להיות מתוגמלת בהכנסה גבוהה יותר. אבל המציאות הישראלית, הפוכה לחלוטין: בראש דירוג השכר עומדים עובדי המדינה, שעובדים הכי פחות מכולם ומקבלים את רשתות הביטחון הכי גדולות (קביעות) ואת הזכויות הסוציאליות הכי נדיבות, בתווך נמצאים השכירים המועסקים בשוק הפרטי, ובתחתית – העצמאים.

ככל שטענות הן מופרכות יותר, צריך להתאמץ ולהתפתל להצדיק אותן. ובפסקה הראשונה בציטוט אנחנו מקבלים הסבר כזה. מתחילים עם ההכללה לפיה "רוב העצמאים עובדים יותר קשה מהשכירים". ברור, פרילנסר בעיתון עובד הרבה יותר קשה מהשומר בפתח המוסך, או עובד הנקיון בסופר. משם בדילוגים לוגיים מסבירים ש" הבעיה העיקרית של העצמאים היא שהם המעסיקים של עצמם". רגע זה לא הרעיון בלהיות "עצמאי"? אה. הבעיה היא שהם צריכים "לממן את חלקו של המעסיק בכל הזכויות וההפרשות הסוציאליות". זה טיעון מביך. שכירים עובדים כדי לקבל שכר. זה בדיוק העניין. ולא משנה שחלק ממנו נקרא "שכר ברוטו", וחלק אחר "זכויות סוציאליות". השכיר בכוח עבודתו מרוויח את הזכויות הסוציאליות שלו. אף אחד לא זכה באור מן ההפקר.
טוב. "מכל הסיבות האלה" ההכנסה של העצמאים "צריכה להיות גבוהה יותר". למה בשוק חפשי הכנסה של מישהו "צריכה להיות גבוהה יותר"? השוק קובע ומצביע ברגלים, או בארנק. עצמאים קטנים בקושי חיים.
זה הזמן לשלוף את הטיעון המוסרי. "בעולם צודק והגיוני מי שבוחר מסלול חיים קשה ותובעני יותר ראוי להכנסה גבוהה יותר". וגם "בעולם של תמריצים כלכליים נכונים לקיחת סיכון גבוה יותר צריכה להיות מתוגמלת בהכנסה גבוהה יותר".מתוקף מה? ועוד נזכיר כי בדרך כלל המתוגמלים יותר הם אלה שנולדו במקומות הנכונים, או שסיכנו הון של אחרים.
ולסיום מגיעה ההשמצה הקבועה לעובדי המדינה, ש"עובדים הכי פחות מכולם" (נגיד הכבאים והשוטרים והאחיות והרופאים) ו"מקבלים" כל מיני דברים. בחסד ולא בזכות.