ספרים לחול המועד

לכבוד החג אמליץ על כמה ספרים שיצאו לאחרונה.  יש שיקראו להם  בחיבה "ארון הספרים היהודי" וישמחו שיפוצו מעינות חוצה, אחרים מכנים את מחבריהם בכינוי הלא אוהד –  "מְחַקְּרִים".  חול המועד אינו מועד ממש, אך גם חול אינו חלילה. לפיכך סבור אני כי ספרים אלה יתאימו ביותר לעיון וקריאה בסוכה.

דומה כי רבי נחמן מברסלב, שיום פטירתו בחול המועד סוכות, מעולם לא היה פופולארי כמו בימים אלה. הפלג הניאו-ברסלבי של "הסבא" ר' ישראל אודסר ז"ל, הביא את הסיסמה "נ-נח- נחמ נחמן מאומן" גם אל אלה שלא שמעו שמו מימיו. מראה חסידי ברסלב בחוצות הערים הפך שכיח, אלפים נוסעים לקברו באומן ורבים אחרים עוסקים בתורתו. לאלה כמו לאלה מצטרף צבי מרק בספרו החדש "מגילת סתרים – חזונו המשיחי של ר' נחמן מברסלב". מרק, שכתב גם את "מיסטיקה ושגעון ביצירת ר' נחמן מברסלב" ופירסם מחקרים בנושא, חושף בספרו את הסוד הכמוס של חסידות ברסלב. "מגילת סתרים על סדר ביאת הגואל צדק" שהועתקה ונמסרה לתלמידים נבחרים בלבד, והיו שהכחישו את קיומה. מרק מספר על גלגולי המגילה, ומציג צילום של תעתיק שנעשה בכתב ידו של ר' אלתר טפליקר משנת 1898.  מרק מסביר כי המגילה כתובה בלשון סתומה במתכוון, והפרשנות המוסמכת לה אבדה במהלך הדורות. הוא מנסה לתת לה פירוש ודן במשמעויותיה. מרק מנסה לעמוד על תפיסות משיחיות בהגותו של ר' נחמן, ועל מקומו האפשרי של ר' נחמן עצמו כמשיח. הספר ערוך במתכונת מדעית, עם הערות שולים וציטוטים כמקובל, אך הוא קריא לכל המתעניין, גם אם אינו מומחה בתחום.  (הוצאת אוניברסיטת בר-אילן, 2006 תשס"ו,  253 עמ', לא צוין מחיר )
 
בסדרה "גדולי הרוח והיצירה בעם היהודי", יצא ספרו של אבינועם רוזנק, המוקדש לרב קוק. רוזנק – ד"ר למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית, מנסה לשפוך אור על דמותו המורכבת של הרב אברהם יצחק הכהן קוק, שהגותו שימשה בסיס לתנועות רוחניות ומעשיות שהשפיעו כה רבות על הציבור הדתי לאומי, ועל הישראליות בכלל. רוזנק מבקש לחלץ את דמותו של הרב  מהאקטואליה של ימינו. הוא אינו בוחר את הפרספקטיבה שנתנו לה ממשיכיו מחוגי "מרכז הרב" ושלוחותיה, ומצד שני אינו שותף לביקורת על הגותו של הרב הנסמכת על פועלם של תלמידיו בפוליטיקה בחינוך ובהתיישבות ברחבי יהודה ושומרון. ספר קריא, מרתק ומאתגר. (מרכז זלמן שזר לתולדות ישראל, 2007 תשס"ו,  283 עמ', 78.5 ש"ח )
    

בסדרה "יהדות כאן ועכשיו" יצא לאור ספרו של אליהו עסיס "למען עמו ולמען עצמו – סיפורם של שלשה מנהיגים בספר שופטים". עסיס עוסק בסיפורם של גדעון, אבימלך ויפתח בספר שופטים. דרך ניתוח מרתק של הסיפורים התנ"כיים אומר עסיס כי הלקח העולה מהם הוא שמנהיג ראוי הוא זה שמאמין בה' ופועל למען העם. מנהיג המערב את האינטרסים של עצמו, סופו שימיט אסון על עמו.  הספר שמבוסס על מחקר שערך עסיס, נערך מחדש לסדרה זו, והוא רהוט ונעים לכל קורא. טור זה אינו עוסק בפוליטיקה מקומית או גלובלית, ולכן לא אשליך ממנו לדמויות כאלה או אחרות. אומר רק כי הלקחים העולים מהספר כדאי שיהיו לפני כל מי שחפץ במנהיגות פה, שם ובכל מקום. ( הוצאת ידיעות אחרונות, 2006 תשס"ו,  253 עמ', 88 ש"ח )

 

יתפרסם בטורי "קראתי ספר" בעתון הצופה ביום שני הקרוב

2 Comments

התגובות סגורות.