שנה חלפה, שנה באה והנה אנחנו כבר בתשס"ז. עונת "החגים" היא זמן המתנות כידוע, אז לטובת מי שרוצים לקנות ספר לחמות, לגיס, או לבוס, ואולי סתם לרכוש לעצמם ספר לקרוא בסוכה, בחינת תשבו כעין תדורו, הנה לכם כמה ספרים מומלצים מיבול השנה האחרונה, תשס"ו. |
אפתח בהמלצה על ספר מז'אנר "ספרי המתנה" שנועדו להיארז בעטיפה יפה עם סרט. "מילים: אהוד מנור, אמנים מאיירים משיריו" הספר היפהפה הזה הוא מבחר שירים שנכתבו במהלך השנים על ידי אהוד מנור המנוח, ואוירו על ידי מיטב האמנים – מאיר פיצ'חזדה, מישל קישקה, אורי פינק, אבנר כץ, דני קרמן, ועוד רבים וטובים. (ערכו יואב גינאי ועפרה פוקס-מנור, והוצאת ידיעות אחרונות, 165 עמ', 118 ₪). ספר מאיר עיניים ומשובב נפש, אפשר לוותר על פתק החלפה.
ולספר של ממש – "קרקס בתל-אביב". שבעה סיפורים תל אביבים שכתב יעקב שבתאי, ונכתבו במחצית השנייה של שנות הששים, לפני שכתב את ספרו הידוע "זכרון דברים". (הקיבוץ המאוחד,סימן קריאה סדרת הספריה הקטנה, 124 עמ', 49 ₪) . היו שעיקמו את אפם על פיצול סיפורי של שבתאי והוצאתם לאור לא בדרך בה יצאו לאור מלכתחילה, אך אפשר ללמד זכות, ברוח הימים הללו ולומר כי מפעל "הספרייה הקטנה" מחזיר אל המדפים ספרים שנשתקעו במרוצת הימים.
עוד ספר שיצא לאור שוב, הוא "זיכרונות מעונה מתה" של ראובן מירן. שחר ברם ערך מחדש את הספר שיצא לאור ב1996 בהוצאת ידיעות אחרונות, והוסיף אחרית דבר. לא אירתע מלהמליץ שוב ושוב על סיפורים קצרים וקצרצרים, הז'אנר החביב עלי מכולם (הוצאת נהר ספרים, 176 עמ', 74 ₪)
המלצה נוספת תהיה על ספרה של זוהרת כהן – "על דברים שאיבדנו בדרך". הספר כולל מחשבות, רגשות הרהורים ותובנות לחיים מאושרים יותר. המחברת היא בת עשרים וארבע מבאר שבע, וזהו לה ספרה הראשון. לא מעט ספרים מז'אנר זה יוצאים לאור, רובם מתורגמים שהופכים לרבי מכר מידיים. ספרה של זוהרת כהן, נגע באיזה אופן ללבי, ואם מחובבי הז'אנר אתם, קנו לכם את הספר הזה, שהוא – שלא כמו אחיו המתורגמים אינו עוד אחד בפס יצור אינסופי. ( חיים וולדר הוצאת ספרים, 105 עמ', 45 ש"ח).
ומבאר שבע נרחיק לארצות הברית. ונקרא את ספרו של ג'וזף ג' אליס – "הוד מעלתו ג'ורג' וושינגטון". הספר, ביוגרפיה של האיש שתמונתו מעטרת את שטר הדולר, הנשיא הראשון של ארצות הברית. הספר קריא ובהיר, מרחיב אופקים ומעשיר. (מאנגלית : יוסי מילוא, עם עובד- ספרית אופקים, 293 עמ', 84 ₪).
"הספר האחרון מסוגו" הוא לקט טורים של מיכאל הנדלזלץ, עורכו לשעבר מוסף "ספרים" בעתון "הארץ". בכל גליון היה טור פותח בו היה עוסק הנדלזלץ בספר אחד או שניים, בהגיג אודות ספרים, באיזו אנקדוטה משעשעת או סיפור היסטורי על עורך עתון "הצפירה". הנדלזלץ הוא איש של ספרים, אוהב ספר שלא ישבע ספר. כדאי לקרוא. (הוצאת ידיעות אחרונות – ספרי חמד, 179 עמ', 88 ₪)
לחובבי מדעי הטבע אמליץ לקרוא את ספרו של מרכוס דה סוטוי "המוזיקה של המספרים הראשוניים – החיפוש אחרי פתרון התעלומה המתמטית הגדולה ביותר". הספר בעל השם הארוך, מספר על מתמטיקאים כאנשים, ועל המספרים הראשוניים, אותם אבני בניין יסודיות של המתמטיקה. ספר מרתק, אמנם פה ושם נוסחה או מושג לא יהיו ברורים כל כך, אבל הספר מומלץ גם לאלה שחושבים שנגזרת היא סוג של אמנות נייר, ופונקציית הסינוס עושה להם כאב ראש. (ידיעות אחרונות – עליית גג ספרים, מאנגלית : אוריאל גבעון, 476 עמ', 88 ₪).
לסיום, אם החלטתם ללכת בכיוון שמרני יותר, אמליץ לכם על ספר בישול. טוב, לא מדובר בסתם ספר בישול הכולל תמונות מרהיבות של מאכלים שספק אם מישהו יכול לבשלם בעצמו, אלא בישול הקשור לספרים, כמובן. עידית שכטר-פייל אספה בספרה "ארוחות מהספרים – מתכונים בהשראת ספרי קריאה אהובים", מתכונים מתוך ספרים.(ידיעות אחרונות – ספרי חמד, 272 עמ', 128 ₪). תמצאו כאן נזיד אירי מתוך "שלשה בסירה אחת" שכתב ג'רום ק. ג'רום, ריבת פטל מתוך "אנה קארנינה" של טולסטוי, מאכלים שסעד הירשל ב"סיפור פשוט" של עגנון, מרק עוף מתוך "בביתו במדבר" של מאיר שלו וכמובן מתכון ל"עוגיות מדלין" על פי ספרו של מרסל פרוסט – "בעקבות הזמן האבוד". המתכונים כולם כשרים. תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה.
יתפרסם למחרת ראש השנה בטורי "קראתי ספר" בעתון "הצופה"
רק ש"הדוד פרץ ממריא" הודפס שוב, במסגרת סדרת כל כתבי שבתאי, ב- 2002 (סימן קריאה / הקיבוץ המאוחד). כך שאם רצו "להחזירו אל המדפים" – בהנחה שאזל – אפשר היה להדפיס מחדש את הספר כולו (שבאותה מהדורה גם נוספו לו סיפורים נוספים), ולא לפצל אותו. הפיצול הזה הוא אנטי-תרבותי, גם אם יורשותיו של הסופר הגדול אפשרו זאת, כפי שודאי קרה. אין כאן שום דבר טוב שאפשר לומר על ההוצאה בהקשר הזה, מה גם שפרי הודיע (במכתב למדור הספרות של ידיעות אחרונות) שחציים השני של הסיפורים יפורסם בספר נוסף ב"ספרייה הקטנה", שגם הוא, מותר להניח, יעלה 49 ש"ח (זה מחיר כל ספרי "הספרייה הקטנה"), והנה לך, לטעמי, ההסבר מדוע התרחש הפיצול.
תודה.
ראובן מירן זוכה סוף כל סוף להכרה רחבה וציבורית לה הוא זכאי כבר שנים רבות.
סופר מצויין, רב אומן בסיפור הקצר והמיניאטורה.