שבת בבקר יום יפה
בשבת בבוקר, כשחובבי האופניים יוצאים לדרך, אני בבית הכנסת. ותראו מה מצאתי שם, בדף פרשת השבוע "באהבה ובאמונה"
סע באופניים! אל תיסע בחוסר זהירות ובמהירות מופרזת. אבל סע.
זה גם חוסך כסף. זה גם מהיר יותר מאוטובוסים ומרכבים, וגם אין בעיה של חנייה.
זה קל יותר ונוח ונעים יותר. איזו הנאה לשוט באוויר החופשי!
זו גם פעילות גופנית מהנה. ארגון הבריאות העולמית WHO קבע כי הגברת הפעילות הגופנית היא המרשם הטוב ביותר לבריאות הציבור, וכי הרכיבה על אופניים היא הפעילות המתאימה ביותר למטרה זו.
היא מפחיתה את סיכוני התמותה ב-40%. גם מבחינה כלכלית כל ההשקעות מסביב, כולל פיתוח כבישי אופניים, הן רק 5% של ההוצאות הרפואיות שהן חוסכות.
אכן אנשים מוציאים כסף רב על פעילות גופנית ולעיתים היא משעממת ביותר.
ופה, יש לך במכשיר אחד תחבורה זולה ומהירה + תענוג + ספורט.
כמובן, בזהירות, עם תאורה קדימה, מחזיר אור מאחור, מעצורים תקינים, פעמון תקין, קסדה, צמיגים שלמים ותקינים שאינם מחליקים (גם מנעול טוב…).
שמא תאמר: ונשמרתם! מסוכן לנסוע בין הרכבים הדוהרים בחוסר אחריות! לא כן, רכיבה על אופניים אינה מסוכנת, אלא באותה רמת סיכון של הליכה ברגל. ובוודאי לא נחדל מללכת ברגל.
אופנוע, הוא אכן מסוכן, אנו מודים, אך לא אופניים.
ודאי, קנה מדריך זהירות כיצד לנסוע לבטח ולהישמר מתאונות.
על כל פנים, סך הכל, סיכוני הבריאות מכריעים את סיכוני הנסיעה. הרי ההתאמצות המתונה הזאת היא מלחמה אדירה נגד השמנה וחוסכת מחלות.
ושכחתי לציין את הרווח האקולוגי של אי זיהום הסביבה.
גם שכחתי לציין שהנוסע באופניים סופג פחות גזים רעילים מאשר הנוסע ברכב.
לכן, אתה נקרא להצטרף למיליארד וחצי רוכבי אופניים ברחבי העולם, כאשר שוודיה מובילה עם ממוצע של 1000 ק"מ לשנה לאיש.
(בתמונה – לוי ליפהיימר - שהלך עם הרב אבינר)
אני כבר מדמיין לעצמי את חסידי הרב אבינר מדוושים במרץ במעלה העליה מגבעות לכפר עציון, וממלמלים לעצמם "אמונת חכמים, אמונת חכמים"
יש מנהיג לבירה
עוד דבר שאני נוהג לפעמים לעשות בשבת, הוא לשתות בירה. אני לא נוהג לנהוג (עם שוטים לא נוהגים), ותמיד חשבתי שקצת בירה במידה לא תזיק לאף אחד. ולמרות זאת היו לי קצת נקיפות מצפון שבמקום לרכוב על אופניים אני שותה בירה.
ומה מתברר? להפך ולהפך ולהפך. בירה היא הדבר הטוב לבריאותי.
מחקר נוסף אשר פורסם בכתב העת המדעי לתזונה ומטבוליזם (Annals of Nutrition and Metabolism), מצא כי שתייה מתונה וקבועה של בירה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית ….. ויכולה להסביר את השפעת הבירה במלחמתו של הגוף במחלות שונות ובמניעתן. במחקר השתתפו 57 גברים ונשים שבריאותם נמצאה תקינה ואשר לצורך המחקר נמנעו משתיית בירה במהלך 30 ימים. לאחר מכן, במשך 30 יום נוספים, שתו המשתתפים בירה באופן מתון ויומי, כאשר הנשים שתו כמות יומית של 330 מ"ל בירה (נפח המשקה בפחית בירה רגילה) והגברים שתו 660 מ"ל בירה ליום (נפח המשקה בשתי פחיות בירה רגילות). בתחילת המחקר ובסופו נבדקו מדדים שונים במערכת החיסון בקרב המשתתפים. מדדים אלו הוערכו בקרב המשתתפים בסיומם של 30 הימים הראשונים למחקר שבמהלכם נמנעו משתיית בירה והוערכו שוב בסיומם של 30 הימים הנוספים, אשר במהלכם שתו בירה בכמות מתונה מדי יום. מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, הצטיירה תמונת מצב אופטימית שהראתה כי לאחר שתייה מתונה של בירה לבנה, על בסיס יומי במשך 30 יום, נמצאו בקרב המשתתפים עלייה במדדים שונים במערכת החיסון
ככה כתוב. (ב"שתייה מתונה" הכוונה לשתות לאט ולא לעשות קולות תוך כדי. ) אני חושב שאחרי שתיה במשך שלושים יום הנסיינים היו עליזים ושמחים, אם כי קצת מבולבלים מכדי לענות על השאלונים.
למרבה הצער, הקטע לקוח מתוך המאמר "סוד הקשר בין בירה לבנה לבריאות נשים" אני לא אשה. אם הייתי , הבירה הייתה מועילה לי אפילו יותר.
לגבי הבירה, ואלכוהול בכלל – ישנן גם טענות שטוב נגד מחלות לב ועוד, טענתי היא שאלכוהול במידה טוב כנגד כל מרעין בישין מסיבה אחת ויחידה – הוא משכיח את הצרות ועושה מצב רוח טוב והשאר רק תוצאה של זה…
ולגבי הרב – אזכיר שוב את הסיפור על מנזר הזן שבו שאל המורה את תלמידיו "ספרו לי, למה אתם רוכבים?"
ענו התלמידים, אחד אחד:
"אני שומר על איכות הסביבה"
"אני חווה הרמוניה על הטבע"
"אני חוסך כסף"
"אני שומר על הכושר והבריאות"
ורק אחד, נבוך, ענה "אין לי תשובה, אני רוכב בכדי לרכב"
ענה המורה "למדני נא, אני התלמיד שלך"
הרב אבינר ממש גאל אותי. סע באופניים הכריז. וכל המבטים בבית הכנסת ננעצו בי. אך לפני חודשיים נפצעתי בדרכי לעבודה, במסלול אני עושה כמעט מדי יום מהישוב בו אני מתגורר עד ראש העין. פינו אותי במצב "קשה". מטורף! , אמרו לי (במקרה הטוב) או אמרו לאשתי (במקרה הגרוע תוך גרימת טלטלות בשלום בית) למה אתה מעיז להמשיך לרכוב.
והנה הגואל ומושיע, בכבודו ובעצמו פסק, סעו באופניים.
ואני חייכתי להנאתי..
ברם טעות אחת נפלה בדברים שלו, טען כי בשבדיה רוכבים בממוצע 1000 ק"מ לשנה, אך בוודאי טענה, צ"ל 1000 ק"מ לחודש, הלא כך?
איציק – אצלנו אומרים – מתוך שלא לשמה בא לשמה.
מנשה – רק תהיה לי בריא.
התרשמתי לטובה מדבריו של הרב אבינר. אני שמח לשמוע ש"טרנד" האופניים עושה הד גם בעולם הדתי הרחוק ממני יחסית בימים אילו.
כמו שכבר צויין ,כל המעלות של רכיבת אופניים בימים אילו הן אכן ממעלה ראשונה ובתור אדם פעיל מאוד בתחום אוכל להעיד שיש אנשים שרואים בזאת "מצווה".
למשל בטענה שהם שומרים על בריאותם אשר ניתנה להם במתת האל, וכמובן בהבט הסביבתי.
תודה רבה לך גלעד שחשפת אותי לעולם הרכיבה במגזר הדתי! וחזק ואמץ לרב אבינר!