כמדי שנה, בין חג השבועות לטור דה פראנס מגיע למקומנו שבוע הספר. בשנים האחרונות נוהגים להשמיץ קצת את היריד, כי הוא לא מה שהיה פעם והיום יש הנחות כל השנה. השנה גם נמשכים הוויכוחים על "החוק הצרפתי". אני לא יודע מה להגיד בעניין הזה, כי אמנם צריך לדאוג שהסופרים יתפרנסו, אבל אני לא קורא צרפתית בכל מקרה. עוד מדברים על כך שמכירות הספרים הדיגיטליים באמאזון עברו את מכירת הספרים הרגילים, ואני כבר מתחיל לחשוב על הקונספט של שבוע הספר הדיגיטלי, בו דמויות וירטואליות בחולצות טריקו אחידות יציעו לכם ספרים לא קיימים. בינתיים, אף על פי כן ולמרות הכל – שבוע הספר נפתח בחנויות ובשווקים. אני אלך גם השנה. ולא, אני לא קונה ספרים. אני רק הולך להסתובב ולראות מה חדש, ולפגוש אנשים וחוזר הביתה עם ערימה. ובינתיים, מתוך כל הספרים הרבים שיצאו לאור השנה, אמליץ לכם על ספר אחד, שכבר קראתי ואהבתי במיוחד. הספר נקרא "צַ'חְלָה וְחֶזְקֵל", כתב אותו אלמוג בהר והוא יצא לאור השנה בהוצאת כתר.
הספר מספר לנו על שני אנשים צעירים. צ'חלה – הלא היא רחל, וחזקל – יחזקאל. זוג צעיר שלא מזמן נישאו, ולא מוצאים את הדרך זה לזו בתוך החיפוש אחרי אלוהים. הם מתמודדים עם אתגרי החיים יחד, ועם קשיי הפרנסה. הסיפור כולו מתרחש בירושלים, בזמן הקרוב מאד לזמננו. צ'חלה וחזקל הם מזרחים מסורתיים, ולא עלינו – ירושלמים.
גיבורי הספר כולם מסתובבים בעולם ולא מוצאים מנוח לכף רגלם. צ'חלה וחזקל שניהם יתומים. חזקל נמצא בין השאיפה לשמים ומקומו בארץ, אינו יודע כיצד להגיע אל אשתו ולחיות עמה. צ'חלה בת ללא אם, אוהבת אותו ולא מצליחה להגיע אליו. הוריהם המאמצים -הרב עובדיה שאינו מצליח למצוא את מקומו בעולם התורה, ואשתו שמנסה לתמוך בו. האחות המכשפה משוק מחנה יהודה, השכנה שעלתה ממולדבה ואינה מבינה מלה עברית, היהודי שמבקש לראות את עצמו יהודי-ערבי פנתר חדש, והדמות הבולטת מכולם הוא בנה של אמא מוסלמית ואב יהודי, שכפי שהוא מעיד על עצמו אינו מוסלמי לפי ההלכה הערבית ולא יהודי על פי השריעה היהודית.
שיאו של הסיפור הוא ליל הסדר בו מתכנסים כל הגיבורים לסעודה ומנסים מתוך התלישות להאחז זה בזה וליצור אפשרות של קיום אנושי .
"צ'חלה וחזקל" מתרחש באזורים הנתפסים בשיח התרבותי הישראלי כפריפריה, גיאוגרפית, חברתית, אתנית ומעמדית. אלמוג בהר מאיר את הפינות שאינן זוכות מספיק לתשומת לב. את ביקורתו החריפה על המציאות המורכבת של ישראל בת זמננו הוא עושה בעדינות. מצליח לטוות הקשר ייחודי, במעשה ספרותי הנותן לנו הבנה טובה יותר של הרגע החברתי, ההיסטורי והתרבותי בו אנחנו נמצאים.
פוסטים קשורים
שבוע הספר מגיע – האלך לי בין הדוכנים
שבוע הספר העברי תשס"ח 2008
שבוע הספר העברי תשס"ז 2007
שבוע הספר העברי תשס"ו 2006
שבוע הספר העברי תשס"ה 2005
פינגבק:את פרי גנך | ספר חברה תרבות
הספר הזה צ' וח' – אני באמת צריך לקנות אותו.
וכן- איזה מין אנתרופולוג וחוקר תרבות לא מדבר צרפתית ?
לגבי הערימה- אני יכול להעיד איך אתה נראה כשאתה לא קונה כלום. (4 ספרים חדשים ביד)
חג שמח
כן, אני מסכים איתך שזו בעיה קשה לא לדעת צרפתית, במיוחד בלימודי תרבות.
חקסמח