שיר מאריאל עד יאיר – סקירה אובייקטיבית בתכלית

השבוע יצאו לאור שני ספרים, באותו יום. לכאורה אין קשר של ממש ביניהם. הראשון הוא מהדורה מבוארת של "שמונה פרקים" לרמב"ם. ספר לימוד לתלמידי החטיבה העליונה במערכת החינוך הממלכתית, הבוחרים להרחיב את לימודיהם בתחום מחשבת ישראל יצא לאור בהוצאת מכון הרטמן. הספר השני הוא ספר פרוזה "יאיר ויהונתן" שמו, בהוצאת זמורה ביתן. עדיין לא קראתי אותם, אבל הם משמחים אותי מאד.

בשלב הזה אתם אומרים, יופי. סבבה, הבלוג שלך מלא ספרים והעולם מלא גם הוא, אפילו עשו חוק מיוחד בשבילם. מה הענין?

אז ככה. את הספר הראשון כתב אריאל סרי-לוי (יחד עם עפרה ליבוביץ־גולדברג), את הספר השני כתב יאיר אגמון ואיירה דניאלה שרר, ואת המוזיקה המקורית לספר הלחין וביצע יאיר סרי. כן, יש פה איזה דפוס, שלא לומר חוט מקשר. דמיון משפחתי. אריאל הוא בננו הבכור, ויאיר בננו השני. אריאל הוא דוקטורנט באוניברסיטה העברית, מורה לתנ"ך ומחשבת ישראל, כותב ועורך תכניות לימודים. יאיר הוא מלחין, מעבד ופסנתרן, בוגר "רימון" ותלמיד האקדמיה למוסיקה בירושלים.

ביקורת לא אכתוב כאן, כמובן, ולכן אצטט לכם מתוך הכיתובים שעל גב הספרים, ואתם תתלהבו יחד איתי.

"שמונה פרקים לרמב"ם"

imageמיהו אדם טוב? מהו מעשה טוב? מהי מידה טובה? כיצד יכול אדם לחיות חיים טובים, בעלי ערך ומשמעות? מהי תכלית החיים? שאלות אלה זוכות לעיון נרחב בחיבור שמונה פרקים לרמב"ם. הרמב"ם, ר' משה בן מימון (1204–1138),הוא גדול ההוגים ובעלי ההלכה שקמו לעם היהודי בימי הביניים ובכל הדורות. מסכת אבות שבמשנה היא יצירה קלאסית בספרות היהודית, המוקדשת למוסר ולמידות הטובות. החיבור שמונה פרקים – שהרמב"ם כתב כהקדמה למסכת אבות – הוא מבוא לתורת המידות הפורש בפני הקורא שיטה מגובשת וסדורה, מעמיקה ותובענית, לעיצוב אישיות מוסרית ולחיים בעלי משמעות. לימוד החיבור שמונה פרקים הוא הזדמנות למפגש משמעותי עם הגותו של הרמב"ם, ולדיון פילוסופי בשאלות הנוגעות לחייו של כל אדם. ספר לימוד זה מיוחד בכך שהוא מעמיד במרכזו את שמונה פרקים כחיבור שלם, הנלמד מתחילתו ועד סופו. הספר כולל שלושה רכיבים עיקריים:

  • שיעורי מבוא לתרבות ימי הביניים, לתולדות חייו והגותו של הרמב"ם ולמסכת אבות, המספקים את הרקע הדרוש ללימוד שמונה פרקים.
  • החיבור שמונה פרקים בשלמותו, בתרגומו החדש של פרופ' מיכאל שורץ, לראשונה בתוספת ביאור מקיף, כותרות ומושגי יסוד היסטוריים,פילוסופיים וספרותיים.
  • כלים ללימוד שמונה פרקים: שאלות הבנה ועיון, משימות מגוונות, דיונים אקטואליים הנובעים מדברי הרמב"ם, ומקורות נוספים  מחיבוריו האחרים של הרמב"ם, מן התרבות היהודית ומן התרבות הכללית – להעמקה בעמדת הרמב"ם ולהצגת עמדות מנוגדות ודיון ביקורתי.

 

"יאיר ויהונתן"

זה הסיפור של יהונתן, סטודנט צעיר ומבולבל, שמנסה להבין מה לכל הרוחות גרם לו לרצוח באכזריות את ארוסתו בפרק הראשון של הספר. זה גם הסיפור של יאיר, סטודנט צעיר ומבולבל, שמנסה להבין מה לכל הרוחות גרם לו לכתוב את הספר המטלטל והחצוף והמוטרף הזה, שמציע לקוראיו טריפ ספרותי חסר תקדים.

יאיר אגמון משנה את חוקי המשחק. דפי הספר נראים אחרת, העלילה הכפולה מתפרצת מכיוונים מפתיעים, ה"אמת"מתנסחת ונסדקת שוב ושוב ושוב, וכל הגבולות שבין הטקסט לקורא עולים באש תופת (טקסטואלית, קולנועית וויזואלית)של בדיה ומציאות.

יאיר ויהונתן גדלו על ברכי הציונות הדתית, שירתו כקצינים ביחידות קרביות, וכיום הם סטודנטים לקולנוע במוסדות נחשבים. זהו ספרו השלישי של אגמון, ופרקים מתוכו פורסמו בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ", ובתחרויות נוספות.

 

יאיר (סרי) כתב את המוזיקה לספר. אני יודע שספרים בדרך כלל לא באים עם מוזיקה. זה טוב למחזות זמר ולסתם סרטים. בספר הזה יש קונספט חדשני. בתוכו משולבים קישורים שאפשר לקרוא אותם באמצעות "קןרא QR" (אלה המרובעים המשונים קצת שמוצאים היום בכל מיני מקומות) ובהם אפשר לצפות בקטעים שונים, שאת המוסיקה שלהם כתב יאיר – כמו זה למשל

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ejERHGpCukI?version=3&hl=iw_IL&w=560&h=315]  

 

אז בן חכם ישמח אב, ואת אמא שלו לא כל שכן. ושניהם ביחד כותבים ויוצרים, כל אחד על פי דרכו. שלמות רבה ואושר אמיתי.

One comment

התגובות סגורות.